wiosenna sałatka z łososia – spring salmon salad



Jedliście kiedykolwiek liście mniszka pospolitego czyli naszego popularnego mlecza? 
Najlepsze są młode a smakują trochę gorzkawo, pieprzowo  i najlepiej smakują z musztardą i miodem.  

Mlecz, postrzegany jako chwast, jest bardzo cenioną rośliną w ziołolecznictwie. Jest niezastąpiony w leczeniu kamicy żółciowej, anemii czy reumatyzmu.

Może warto,  będąc na wycieczce rowerowej, na spacerze na łące lub w ogrodzie zebrać kilka młodych listków i zrobić z mniszka sałatkę. Przynajmniej raz, wiosną, zbieram u moich rodziców na działce młode listki mlecza.

Przygotowałam dla Was propozycję sałatki z łososiem, ziemniakami, burakami i jajkami z listkami mlecza. Jak nie macie mniszka, można zastąpić go rukolą. Jest to piękna, smaczna  i bardzo wiosenna sałatka. A przede wszystkim jest wspaniały zestaw najzdrowszych produktów tzw. power foods.


Xoxo, Lilka





Proporcja na 4 osoby
Składniki:

4 małe młode buraki, końcówki botwinki zostawione, obgotowane i obrane ze skórki, i pokrojone wzdłuż w plasterki
400 g łososia pieczonego, połamanego na małe kawałki
8 małych młodych ziemniaków ugotowanych ze skórką, przekrojonych na pól albo ćwiartki
4 jajka ugotowane, przekrojone na pół
garść młodych listków mniszka pospolitego albo rukoli
piklowana czerwona cebula
sól i pieprz

sos
1 łyżka musztardy ziarnistej
1 łyżka oleju
1 łyżeczka miodu
sok z cytryny
sól i pieprz

Wykonanie:

Przygotowujemy sos do sałatki: wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce.

Sałatkę rozkładamy albo na jednym dużym półmisku albo na 4 talerzach. Rozkładamy składniki równomiernie (na 1 osobę): 1 burak, kilka kawałków łososia (ok.100 g), 2 ziemniaki, 1 jajko.

Całość oprószamy cebulką, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem i skrapiamy sosem. Na koniec na talerzu rozrzucamy listki mniszka lub rukoli.