Jedliście kiedykolwiek liście mniszka pospolitego czyli naszego popularnego mlecza?
Najlepsze są młode a smakują trochę gorzkawo, pieprzowo i najlepiej smakują z musztardą i miodem.
Mlecz, postrzegany jako chwast, jest bardzo cenioną rośliną w ziołolecznictwie. Jest niezastąpiony w leczeniu kamicy żółciowej, anemii czy reumatyzmu.
Może warto, będąc na wycieczce rowerowej, na spacerze na łące lub w ogrodzie zebrać kilka młodych listków i zrobić z mniszka sałatkę. Przynajmniej raz, wiosną, zbieram u moich rodziców na działce młode listki mlecza.
Przygotowałam dla Was propozycję sałatki z łososiem, ziemniakami, burakami i jajkami z listkami mlecza. Jak nie macie mniszka, można zastąpić go rukolą. Jest to piękna, smaczna i bardzo wiosenna sałatka. A przede wszystkim jest wspaniały zestaw najzdrowszych produktów tzw. power foods.
Xoxo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
4 małe młode buraki, końcówki botwinki zostawione, obgotowane
i obrane ze skórki, i pokrojone wzdłuż w plasterki
400 g łososia pieczonego, połamanego na małe kawałki
8 małych młodych ziemniaków ugotowanych ze skórką,
przekrojonych na pól albo ćwiartki
4 jajka ugotowane, przekrojone na pół
garść młodych listków mniszka pospolitego albo rukoli
piklowana czerwona cebula
sól i pieprz
sos
1 łyżka musztardy ziarnistej
1 łyżka oleju
1 łyżeczka miodu
sok z cytryny
sól i pieprz
Wykonanie:
Przygotowujemy sos do sałatki: wszystkie
składniki mieszamy ze sobą w miseczce.
Sałatkę rozkładamy albo na jednym dużym
półmisku albo na 4 talerzach. Rozkładamy składniki równomiernie (na 1 osobę): 1
burak, kilka kawałków łososia (ok.100 g), 2 ziemniaki, 1 jajko.
Całość oprószamy cebulką, doprawiamy delikatnie
solą i pieprzem i skrapiamy sosem. Na koniec na talerzu rozrzucamy listki
mniszka lub rukoli.