Kolejna prosta a efektowna
potrawa. Pstrąg łososiowy pieczony i podany z sosem beurre rouge może stworzyć
odświętny nastrój.
Podałam go na botwince
zamiast szpinaku i grillowanych szparagach. Uważam, że moze to być świetny pomysł na wiosenny, niedzielny
obiad.
Xoxo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
2 płaty pstrąga tęczowego
sól i pieprz
oliwa
do podania
pęczek zielonych szparagów
z grilla lub pieczonych
pęczek botwinki pokrojony
na kawałki o długości 5 cm, uduszony z odrobiną oliwy i szczypiorem
beurre rouge
Wykonanie:
Pstrąga myjemy, każdy płat
kroimy na 2 równe części. Oczyszczamy z ości, suszymy, doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Kładziemy rybę do formy do pieczenia,
skrapiamy ją oliwą i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
W międzyczasie przygotowujemy szparagi i botwinkę. Szparagi można upiec w tym samym czasie co
rybę. Przygotowujemy też beurre rouge.
Na talerz wykładamy
botwinkę, na wierzchu kładziemy szparagi, na których umieszczamy kawałek
pstrąga. Pstrąga polewamy sosem.