Przedstawiam kolejną sałatkę, która od
ponad stu lat od jej stworzenia zyskała sobie na świecie ogromną popularność.
Jest bardzo prosta w wykonaniu i niezmiernie smaczna. Zdecydowanie od wielu lat należy do moich
ulubionych.
Sałatka Waldorf to jabłka, seler
naciowy i orzechy włoskie w sosie majonezowym. Można do niej dodać winogrona,
rodzynki, ser pleśniowy. Jest naprawdę genialna.
Została wymyślona pod koniec XIX wieku
przez Oskara Tschirky, maitre d’hotel w słynnym hotelu Waldorf przy Park Avenue w Nowym
Jorku.
Jeżeli jej jeszcze nie znacie, spróbujcie
ją zrobić, a zapewniam, że będziecie ją robić i robić bez końca. Moja wersja
zawiera rodzynki i małą ilość sera pleśniowego.
Tak lubię połączenie selera naciowego i jabłek, że często wystarczy mi tylko jabłko z selerem naciowym z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i kroplą oliwy.
Polecam,
Tak lubię połączenie selera naciowego i jabłek, że często wystarczy mi tylko jabłko z selerem naciowym z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i kroplą oliwy.
Polecam,
Porcja na 4 osoby
Składniki:
4 średniej
wielkości jabłka z czerwoną skórką
8 łodyg
selera naciowego
1
szklanka orzechów włoskich, grubo posiekanych
0,5
szklanki rodzynek sułtanek
pietruszka posiekana
otarta skórka
i wyciśnięty sok z jednej cytryny
sól i
pieprz
2
łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
8 liści sałaty
rzymskiej do podania
ser
dżersejowy blue od Frontiery, który kupiłam w Ser Lanselocie
Wykonanie:
Jabłka
kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy ćwiartki jabłek w
poprzek na plastry. Mieszamy z odrobina soku z cytryny by nie straciły koloru.
Seler
naciowy kroimy na kawałki o grubości 1 cm. Sułtanki zalewamy wrzątkiem,
odcedzamy po 5 minutach. Orzechy prażymy na patelni. Pietruszkę siekamy.
W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez,
jogurt, sól, pieprz, skórkę i sok z cytryny.
Wkładamy wszystkie składniki do miski, zalewamy
sosem i mieszamy.
Na talerze wykładamy po dwa liście sałaty rzymskiej.
Na wierzchu kładziemy sałatkę (po około 2 szklanki). Na wierzchu posypujemy
struganym serem i zieloną pietruszką.