eskalopki wieprzowe saltimbocca - pork scallopine saltimbocca


Saltimbocca oznacza po włosku  'skakać do ust'. Piękna nazwa - bardzo obrazowa. Właściwie nic więcej nie trzeba dodawać.

Tradycyjna saltimbocca robiona jest z eskalopków cielęcych, smażonych z szynką parmeńską i szałwią. Ja przygotowałam ją z kotlecików wieprzowych. Można zrobić ją też z kurczaka. W każdej wersji będzie doskonała.

Danie jest bardzo szybkie i łatwe do zrobienia - smażymy je krótko,  potrzebujemy tylko trzech  prostych składników.  A otrzymujemy danie  piękne, efektowne, pyszne i takie, że samo wskakuje do ust

Do tej potrawy nie używamy soli, sól zawarta w szynce doprawi całość wystarczająco.

Polecam.

Xoxo, Lilka





Składniki:

eskalopki  ze schabu
plasterki szynki parmeńskiej
liście szałwii
 pieprz
 kieliszka białego wina lub prosecco (mam resztki prosecco zamrożone)
oliwa z oliwek
2 łyżki masła  
wykałaczki

Wykonanie:

Rozkładamy cienkie eskalopki na desce, przykrywamy każdy kawałek mięsa równym  do niego płatem szynki, na środku układamy  liść szałwii. Wszystko spinamy wykałaczką.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, kładziemy eskalopki i smażymy aż się zrumienią z obu stron. Doprawiamy pieprzem, zalewamy winem i dusimy aż wino wyparuje. Dodajemy masło i rozprowadzamy je by utworzył się sos.