Dzisiaj chciałam Wam przedstawić
klasyczną sałatę Cezara. Jest bardzo popularna. To wyjątkowo smaczna i prosta potrawa, która weszła do kanonu światowej kuchni.
Jej twórcą był restaurator z Tijuany o
imieniu Cezar.
Pewnej niedzieli po południu zjawiło się u niego wielu klientów
wracających z weekendowego wyjazdu. Cezar nie miał już w restauracji nic co można by im podać.
Tylko kilka produktów.
Z tych produktów przygotował naprędce danie, które stało
się hitem i klasykiem w światowej kuchni.
Xoxo, Lilka
Składniki:
sos do
sałaty Cezara
2 jajka
sok z cytryny
pieprz
ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę
4
fileciki anchois
sos worcestershire
0,5
szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki
startego parmezanu
sałata rzymska,
najlepsze będą liście z serca sałaty
grzanki z
chleba upieczone z oliwą
filety
anchois posiekane, wg gustu, można ominąć
parmezan
starty na tarce lub strugany
Wykonanie:
sos
W misce
postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą ubijamy jajko z sokiem cytryny,
czosnkiem, anchois i sosem
Worcestershire. Ubijamy jajko do chwili gdy zacznie gęstnieć.
Przecieramy
sos przez sito. Dodajemy stopniowo oliwę aby uzyskać z sosu postać majonezu.
Dodajemy parmezan i mieszamy dokładnie. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie
sokiem z cytryny.
sałata
Na talerzu kładziemy liście sałaty rzymskiej. Na
wierzchu rozkładamy równomiernie grzanki, ewentualnie anchois. Całość polewamy
sosem. Na koniec oprószamy wszystko parmezanem.