sałatka cezara - caesar salad


Dzisiaj chciałam Wam przedstawić klasyczną sałatę Cezara. Jest bardzo popularna. To wyjątkowo smaczna i prosta  potrawa, która weszła do kanonu światowej kuchni.

Jej twórcą był restaurator z Tijuany o imieniu Cezar. 

Pewnej niedzieli po południu zjawiło się u niego wielu klientów wracających z weekendowego wyjazdu. Cezar nie miał już w restauracji nic co można by im podać. Tylko kilka produktów. 

Z tych produktów przygotował naprędce danie, które stało się hitem i klasykiem w światowej kuchni.


Xoxo, Lilka




Składniki:

sos do sałaty Cezara
 2 jajka
sok z cytryny
pieprz
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
4 fileciki anchois
sos worcestershire
0,5 szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki startego parmezanu

sałata rzymska, najlepsze będą liście z serca sałaty
grzanki z chleba upieczone z oliwą
filety anchois posiekane, wg gustu, można ominąć
parmezan starty na tarce lub strugany

Wykonanie:

sos

W misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą ubijamy jajko z sokiem cytryny, czosnkiem, anchois  i sosem Worcestershire. Ubijamy jajko do chwili gdy zacznie gęstnieć.

Przecieramy sos przez sito. Dodajemy stopniowo oliwę aby uzyskać z sosu postać majonezu. Dodajemy parmezan i mieszamy dokładnie. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

sałata


Na talerzu kładziemy liście sałaty rzymskiej. Na wierzchu rozkładamy równomiernie grzanki, ewentualnie anchois. Całość polewamy sosem. Na koniec oprószamy wszystko parmezanem.