Ten przepis też pochodzi z roku 2005.
Miałam ich o wiele więcej ale niestety zdjęcia nie kwalifikują się do
publikacji. Będę się starać odtworzyć te potrawy w nowej wersji, a były całkiem
niezłe, jak np. cytrynowo t tymiankowe tiramisu.
To co Wam teraz prezentuję też należy
do dań jesiennych. Chociaż grzanki z gorgonzoli można podać z jakąś inna
konfiturą niż gruszkowa.
Jeżeli gruszki, to w moim przypadku
tylko z rozmarynem. Jest to genialne połączenie: słodycz gruszek i leśny,
żywiczny aromat rozmarynu. W tym połączeniu tez piekę tartę Tatin z gruszek,
jest pyszna, ale to dopiero na jesień.
Xoxo, Lilka
Składniki:
konfitura z gruszek
1 kg gruszek, obranych i pokrojonych na kawałki wielkości
2 cm
garść rodzynek sułtanek
0,5 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 gałązka rozmarynu
2 ciabatty
1 opakowanie gorgonzoli dolce
1 łyżka masła
pieprz
Wykonanie:
konfitura z gruszek
Wszystkie składniki łączymy w rondelku i
smażymy aż sok wyparuje a konfitura będzie miała piękny ciemnozłoty kolor.
tartinki
Gorgonzolę mieszamy z masłem i pieprzem. Ciabatę
kroimy wzdłuż na cienkie kromki. Smarujemy ciabatę pastą z gorgonzoli.
Pieczemy tartinki w temperaturze 180 st. C
przez 15-20 minut.
Przed podaniem na tartinki nakładamy konfiturę
z gruszek.