grzanki z ciabatty z gorgonzolą i konfiturą z gruszki z rozmarynem - ciabatta tartine with gorgonzola and pear jam with rosemary



Ten przepis też pochodzi z roku 2005. Miałam ich o wiele więcej ale niestety zdjęcia nie kwalifikują się do publikacji. Będę się starać odtworzyć te potrawy w nowej wersji, a były całkiem niezłe, jak np. cytrynowo t tymiankowe tiramisu. 

To co Wam teraz prezentuję też należy do dań jesiennych. Chociaż grzanki z gorgonzoli można podać z jakąś inna konfiturą niż gruszkowa.

Jeżeli gruszki, to w moim przypadku tylko z rozmarynem. Jest to genialne połączenie: słodycz gruszek i leśny, żywiczny aromat rozmarynu. W tym połączeniu tez piekę tartę Tatin z gruszek, jest pyszna, ale to dopiero na jesień.


Xoxo, Lilka



Składniki:

konfitura z gruszek
1 kg gruszek, obranych i pokrojonych na kawałki wielkości 2 cm
garść rodzynek sułtanek
0,5 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 gałązka rozmarynu

2 ciabatty
1 opakowanie gorgonzoli dolce
1 łyżka masła
pieprz

Wykonanie:

konfitura z gruszek

Wszystkie składniki łączymy w rondelku i smażymy aż sok wyparuje a konfitura będzie miała piękny ciemnozłoty kolor.

tartinki

Gorgonzolę mieszamy z masłem i pieprzem. Ciabatę kroimy wzdłuż na cienkie kromki. Smarujemy ciabatę pastą z gorgonzoli.

Pieczemy tartinki w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut.

Przed podaniem na tartinki nakładamy konfiturę z gruszek.