czekoladowe tarteletki z kwiatem soli morskiej - chocolate tartelettes with fleur de sel


Jeszcze jeden przepis z cyklu ocalmy od zapomnienia. Te czekoladowe tarteletki też pochodzą z roku 2005 i są niezwykłe.

Posypałam czekoladę kwiatem soli morskiej – fleur de sel – dla uwydatnienia smaku czekolady.

Fleur de sel to najbardziej delikatna sól, zbierana z powierzchni solanek, w których odparowywana jest sól morska. Kryształki tej soli mają  strukturę piramidy i dlatego nie rozpuszczają się tak szybko jak inne rodzaje soli.

Tarteletki podalam z malinowym sosem z czerwonych i żółtych malin, oraz syropem z mięty.


Xoxo, Lilka




Składniki:
kruche ciasto
czekoladowy ganache
malinowe coulis

Kruche ciasto:
0,5 miarki kakao
0,5 miarki cukru pudru
2 miarki mąki
0,25 łyżeczki soli
1 kostka masła, pokrojonego na 1 cm kawałki
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem czekoladowy:
1 żółtko
0,5 miarki cukru
2 tabliczki czekolady gorzkiej
0,25 l śmietany 30%

fleur de sel – kwiat soli morskiej

Wykonanie:

Kruche ciasto:
Do malaksera wkładamy kakao, mąkę, cukier, sól. Dodajemy do mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę. Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta mrozimy.

Wykładamy ciastem  8 foremek na tarteletki, schładzamy jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st. C. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy  w temperaturze 180 st.C przez następne 10 minut.

Krem czekoladowy:

W misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą topimy czekoladę ze śmietaną i cukrem. Mieszamy wszystko dokładnie aż cukier się rozpuści, i w masie nie będzie żadnych grudek. Dodajemy do masy żółtko i dokładnie mieszamy.

Krem nakładamy do wystudzonych tarteletek, oprószamy fleur de sel.  Podajemy same bądź z sosem malinowym.