galette z dżemem morelowym i kompotem z jabłek - apricot jam galette with apple compote




Chwila wspomnień. Ten przepis stworzyłam w 2005 roku do jakiegoś konkursu internetowego. 

Ostatnio znalazłam zdjęcia, które może nie są najlepsze, ale za to tarta przepyszna. Można ją zrobić niezależnie od sezonu. 

Polecam,
Xoxo, Lilka




Składniki:

kruche ciasto na bazie sera:
1,5  szklanki mąki
½ kostki solonego masła pokrojonego na kawałki
1 szklanka serka kremowego

dżem morelowy

kruszonka z migdałów
50 g masła
6 łyżek maki
3/4 szklanki mielonych migdałów
szczypta soli
¼ szklanki cukru

kompot z jabłek
2 jabłka pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła


Wykonanie:

kruche ciasto na bazie sera

W mikserze ucieramy masło z serkiem kremowym i mąką. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 60 minut.

kruszonka z migdałów

W miseczce wyrabiamy masło. Dodajemy do miseczki składniki w kolejności wymienionej powyżej, uważając, aby każdy składnik był  dokładnie wmieszany zanim dodamy następny.

Odstawiamy do lodówki by się dobrze schłodziło, na około 60 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy rozwałkowujemy do ok. pół cm grubości. Na środek ciasta kładziemy dżem morelowy i zawijamy wokół niego brzegi. Całość posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45 minut.

Możemy podawać z kompotem z jabłek i lodami waniliowymi.

kompot z jabłek


W rondelku łączymy jabłka, masło,  cukier i sok z cytryny. Gotujemy aż jabłka zmiękną