Chwila wspomnień. Ten przepis stworzyłam
w 2005 roku do jakiegoś konkursu internetowego.
Ostatnio znalazłam zdjęcia, które może nie są najlepsze, ale za to
tarta przepyszna. Można ją zrobić niezależnie od sezonu.
Polecam,
Xoxo, Lilka
Składniki:
kruche ciasto na bazie sera:
1,5 szklanki mąki
½ kostki solonego masła pokrojonego na kawałki
1 szklanka serka kremowego
dżem morelowy
kruszonka
z migdałów
50 g
masła
6 łyżek
maki
3/4
szklanki mielonych migdałów
szczypta
soli
¼
szklanki cukru
kompot z jabłek
2 jabłka pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła
Wykonanie:
kruche ciasto na bazie sera
W mikserze ucieramy masło z serkiem kremowym i
mąką. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią
spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 60 minut.
kruszonka
z migdałów
W
miseczce wyrabiamy masło. Dodajemy do miseczki składniki w kolejności wymienionej
powyżej, uważając, aby każdy składnik był
dokładnie wmieszany zanim dodamy następny.
Odstawiamy
do lodówki by się dobrze schłodziło, na około 60 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odrywamy rozwałkowujemy
do ok. pół cm grubości. Na środek ciasta kładziemy dżem morelowy i zawijamy
wokół niego brzegi. Całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 40-45
minut.
Możemy podawać z kompotem z jabłek i lodami waniliowymi.
kompot z jabłek
W
rondelku łączymy jabłka, masło, cukier i sok z cytryny. Gotujemy aż jabłka zmiękną