Kiedy zaczęłam kroić cukinie na
plastry do roladek, zwróciłam uwagę na ich głęboki, zielony kolor. Pozostało mi
kilka plastrów z zieloną skórką, których nie wykorzystałam do grilowania.
I tak się narodził pomysł by zrobić z
pozostałej cukinii zupę, która będzie bardzo zielona. Aby wzmocnić jej kolor postanowiłam
dodać do zupy zblanszowany szpinak.
Piękna prawda? Zdrowa, dietetyczna i
bardzo smaczna.
Polecam,
Xoxo, Lilka
Na ok. 8 porcji
Składniki:
3 cukinie pokrojone na kawałki
2 cebulki ze szczypiorem
paczka świeżego
szpinaku
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
1 gałązka tymianku
Wykonanie:
Szpinak
myjemy i wkładamy do rozgrzanego garnka nie osączając go. Przykrywamy
przykrywką i zdejmujemy szybko z ognia, szpinak zblanszuje się pod przykryciem. Studzimy dbając by zachował kolor.
W
garnku, w 1 łyżeczce oleju podsmażamy 2 cebulki ze szczypiorem pokrojone w
kawałki. Dodajemy ząbek czosnku i dusimy aż szczypior zmięknie. Dodajemy
gałązkę tymianku i cukinie pokrojone w
kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy warzywa wrzącą wodą i gotujemy
ok. 10 minut, aż cukinie będą miękkie.
Zupę studzimy lekko i miksujemy w
blenderze razem ze szpinakiem. Następnie przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy
gęstość zupy.
Można podawać gorącą, w temperaturze
pokojowej lub jako chłodnik z roladką z cukinii zapiekaną w parmezanie.