niedziela, 21 grudnia 2014

CIASTO MARCHEWKOWE Z KARDAMONEM - CARROT CAKE WITH CARDAMOM



Ile to ja już zrobiłam ciast marchewkowych? Pięć, sześć? Kto by to zliczył. A tu kolejna wersja.

Znalazłam je na portalu Food52 i tu główną przyprawą jest kardamon, który bardzo zmienił smak ciasta.

Ciasto jest wilgotne, pachnie pięknie kardamonem i tylko wyczuwamy subtelny smak cynamonu.

Przyozdobiłam je rajskimi jabłuszkami zrobionymi z marcepana.

xo

Na jedno ciasto o średnicy 24 cm

Składniki:

4 szklanki startej marchwi (4 marchewki)
3 szklanki mąki
1  łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki cynamonu
3  jajka
1/2 szklanki cukru demerara
1 łyżeczka  esencji waniliowej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu
skórka otarta z jednej pomarańczy

2-3 łyżki masła
serek kremowy

marcepanowe rajskie jabłuszka

Wykonanie:

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce, odstawiamy na bok.

W misce przesiewamy: mąkę, kardamon, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy suche składniki z marchewką.

W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem, wanilią i skórką pomarańczową, aż będę jasne i puszyste. Dodajemy olej i jogurt i ubijamy do połączenia się składników.

Dodajemy jajka do marchwi wymieszanej z mąką, delikatnie mieszając szpatułką.

Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem,  pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez 50-60 minut.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto.

Podczas gdy ciasto się studzi ubijamy miękkie masło z serkiem kremowym i jedną łyżką cukru pudru.

Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu kremem i przyozdabiamy marcepanowymi rajskimi jabłkami – wymieszałam marcepan z kilkoma kroplami barwnika czerwonego i żółtego, uformowałam jabłuszka, ogonki zrobiłam z gałązek winorośli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz