NAJLEPSZE PIEGUSKI - THE ULTIMATE CHOCOLATE CHIP COOKIES


\

Pieguski, według przepisu jednej z najlepszych, innowacyjnych cukierni – Craftsman & Wolves w SF.

Do pieczenia użyłam mąki razowej. Wspaniały złożony smak – słodkie, słone, razowe i czekoladowe.

Co tu więcej mówić.


xo


Na 24 ciastka o średnicy 3 cm

Składniki:

1 kostka masła (250g)  w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru demerara
½ szklanki cukru
2 jajka
1 laska wanilii

2 szklanki  + 2 łyżki mąki pszennej
1 i ¼ szklanki mąki razowej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾  łyżeczki sody
1 i ¼  łyżeczki soli morskiej

2 szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej
sól


Wykonanie:


Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odstawiamy na bok.
Ucieramy masło z cukrem brązowym i białym, wanilią  i solą morską, ubijamy aż będzie gładkie, ok. 2 minuty. Nie ubijajmy za długo, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia.
Dodajemy mąkę i miksujemy masę, aby składniki się połączyły. Dodajemy posiekana czekoladę.  
Formujemy ciasto w prostokąt o grubości 3 cm, owijamy ciasto folią i schładzamy przez całą noc. Wycinamy z masy ciastka o wielkości ¼ szklanki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Posypujemy po wierzchu solą.
Rozgrzewamy piekarnik do 159 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, aż ciastka  się zazłocą,
Na podstawie Craftsman & Wolves.