czwartek, 4 grudnia 2014

CZIPSY Z BURAKÓW I ZIEMNIAKÓW - BEETROOT AND POTATO CHIPS



Wyglądają jak pot pourri, pachną też pięknie – tymiankiem i rozmarynem. Zrobiłam te czipsy z fioletowych ziemniaków i złotych oraz czerwonych buraków.

Fioletowe ziemniaki podczas pieczenia nabrały brązowej barwy, tak więc można spokojnie zrobić czipsy ze zwykłych ziemniaków, a czipsy buraczane z buraków czerwonych. Do pieczenia użyłam niewielkiej ilości oleju.

Polecam podawać je z dipem z jogurtu i koziego sera ze szczypiorem. Pycha.

xo

Składniki:

4 ziemniaki żółte lub fioletowe
4 buraki czerwone
4 buraki złote
tymianek
rozmaryn
sól i pieprz
olej

Wykonanie:

Ziemniaki i buraki myjemy i tniemy na mandolinie na bardzo cienkie plasterki.

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, smarujemy go lekko olejem, układamy na nim plasterki warzyw. Doprawiamy czipsy pieprzem i solą, obtaczamy w oleju, którym posmarowaliśmy papier. Doprawiamy czipsy ziołami: buraki listkami tymianku, ziemniaki listkami rozmarynu.

Przykrywamy czipsy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy wszystko ciężką patelnią lub innym ciężkim naczyniem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Studzimy pod ciężarem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz