wtorek, 30 grudnia 2014

PIERSI KACZKI ZE ŚLIWKĄ I SZYNKĄ PIECZONE NA PATELNI - PAN ROASTED DUCK BREAST WTH PRUNES AND PROSCIUTTO



Ten sposób przygotowania kaczki daje nam niezwykle soczyste, delikatne mięso. Bardzo aromatyczne i po prostu pyszne.

Lekko słodki smak śliwek, leśny smak tymianku i wędzony, słony smak szynki – to wszystko łączy się w tym daniu dając wspaniały rezultat.

Cały tłuszcz wytopił się z kaczki nawilżając ją i dodając kruchości. Podajemy z duszoną czerwoną kapustą i chrzanem z ćwikłą.

xo


Porcja dla 4 osób

Składniki:

4 piersi z kaczki
sól i pieprz
tymianek
suszone śliwki
8 plastrów surowej szynki

2 ząbki czosnku
4 gałązki tymianku


Wykonanie:

Skórę na piersi nacinamy lekko, rozkładamy mięso na desce skórą do dołu, rozbijamy lekko mięso, doprawiamy pieprzem i solą, posypujemy tymiankiem, na którym układamy po 3-4 suszone śliwki. Zwijamy mięso w roladki, owijamy szynką a następnie zawiązujemy mocno sznurkiem.

Pod mocowanie ze sznurka wsuwamy przekrojony ząbek czosnku i gałązkę tymianku. Układamy piersi na żeliwnej patelni lub w innym naczyniu do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy mięso w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

Podajemy roladki pokrojone w plastry, z duszoną czerwoną kapustą i chrzanem.


2 komentarze:

  1. I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

    OdpowiedzUsuń
  2. I am extremely impressed along with your writing abilities, Thanks for this great share.

    OdpowiedzUsuń