sobota, 24 stycznia 2015

SAŁATKA Z PAPRYKI NADZIEWANEJ SEREM Z PIECZONYMI POMIDORKAMI I CUKINĄ - SALAD OF ROASTED CHEESE STUFFED PEPPERS WITH ROASTED TOMATOES AND ZUCCHINI



Kiedy zobaczyłam w sklepie te małe papryczki, wiedziałam,  że muszę je zrobić. I nieważne,  czy jest na nie sezon. Zapragnęłam trochę smaków lata w środku zimy.

Pieczenie w znaczny sposób podnosi smak mdłych, o tej porze roku, warzyw. Pieczmy więc warzywa, dzięki temu uzyskamy wspaniały, skoncentrowany smak.

Potrawa dla spragnionych  słońca i lata.

xo

Na 6-8 osób

Składniki:

16 kolorowych mini papryczek

250 g twarogu
1 szklanka startego parmezanu
1 jajko
sól i pieprz

16 pomidorków na gałązce
2 cukinie
ząbek czosnku
tymianek


8 garści rukoli
oliwa
syrop z balsamico


Wykonanie:

Pieczemy w piekarniku papryki aż na skórce pojawią się ciemne plamy. Przekładamy paprykę do miski albo foliowego worka, dzięki temu łatwiej będzie można zdjąć z papryki skórkę. Po chwili odkrywamy papryki, oczyszczamy je i zdejmujemy skórkę. Usuwamy delikatnie pestki z wnętrza papryki, zostawiamy ogonki.

Twaróg rozdrabniamy i mieszamy z parmezanem  i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Nadziewamy masą serową papryki. Starajmy się odtworzyć pierwotny kształt papryk.
Jeżeli odpadły ogonki, umieśćmy je we właściwym miejscu.

Układamy papryki w naczyniu do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

W tym samym czasie pieczemy pomidorki, umyte, podzielone na małe kiście, po 3 sztuki, pokropione oliwą, doprawione pieprzem i solą, posypane tymiankiem.

Cukinię pieczemy równocześnie: pokrojoną na grube, trójkątne plastry,  doprawioną zmiażdżonym czosnkiem, tymiankiem, pieprzem i solą, pokropioną oliwą.

Upieczone warzywa wykładamy na talerze: na środku, na spodzie z rukoli  kładziemy po 2-3 papryki, kilka pomidorków i kawałków cukinii. Polewamy balsamico i oliwa. Posypujemy listkami rukoli na wierzchu.


1 komentarz: