niedziela, 18 stycznia 2015

ZUPA KREM Z TOPINAMBURU - CREAM OF JERUSALEM ARTICHOKE SOUP



Topinambur to jadalna bulwa z rodziny roślin astrowatych. Jego inne nazwy to słonecznik bulwiasty lub karczoch jerozolimski. Pochodzi z Ameryki Północnej i uprawiany jest u nas od XVIII wieku.

Smak to coś pośredniego między smakiem karczocha i słonecznika. Bardzo zdrowe, polecane cukrzykom, po szczegóły odeślę Was do bardzo ciekawego artykułu na stronie Droga do siebie.

Uwielbiam topinambur zarówno ze względu na smak jak i właściwości zdrowotne. Ugotowałam z niego zupę, dzięki marchewce ma piękny kolor. Podałam ją z prażonym słonecznikiem dla wzmocnienia  smaku.

xo

Na 8 porcji

Składniki:

1 łyżeczka oleju
1 por, biała część
1 pietruszka
2 marchewki
¼ selera korzeniowego
2 szklanki bulw topinamburu
sól i pieprz
1 litr wody
2 gałązki tymianku
liść laurowy

do podania
nasiona słonecznika
pietruszka

Wykonanie:

W garnku, w łyżeczce oleju podsmażamy por pokrojony w cienkie plasterki. Gdy por się zeszkli do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone na kawałki. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy do zupy topinambur umyty i pokrojony w plasterki oraz tymianek i liść laurowy. Doprawiamy zupę pieprzem i solą i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut aż warzywa będą miękkie.

Z zupy usuwamy liść laurowy i gałązki tymianku i miksujemy zupę  na gładko.

Podajemy posypane prażonym słonecznikiem i zieloną pietruszką.



2 komentarze:

  1. świetny pomysł na zupę pełną smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupę z topinamburu uwielbiam, niestety wciąż ciężko go dostać...

    OdpowiedzUsuń