niedziela, 11 stycznia 2015

TORTILLA Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW - VIOLET POTATO TORTILLA



Nie do końca wyszła mi tortilla, raczej jajka zapieczone w smażonych ziemniakach. Chciałam aby ziemniaki były widoczne, ze względu na ich piękny kolor.

Filetowe ziemniaki mają odrobinę inny smak, taki trochę orzechowo-kasztanowy. Są bogate w składniki odżywcze.

Kupuję je na Bazarze Natury od cudownego Ogrodnictwa Lawenda, które prowadzi hodowlę nietypowych warzyw, kwiatów jadalnych i ziół.

Chociaż..... jak nie macie ziemniaków fioletowych to danie będzie również w smakować ze zwykłymi, usmażonymi na chrupiąco ziemniakami.

xo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

4 jajka
sól i pieprz
tymianek
oliwa

8 ziemniaków fioletowych, ugotowanych na parze w mundurkach
4 cebule dymki
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki


Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C.

W patelni z rączką, którą można włożyć do piekarnika, rozgrzewamy oliwę, dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry o grubości pół centymetra oraz cebulę dymkę pokrojoną w piórka.

Podsmażamy, aż ziemniaki będą chrupiące a dymka się zrumieni..

Na ziemniaki równomiernie rozłożone na patelni, wbijamy jajka, doprawiamy solą i chwilę podsmażamy. Wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Podajemy posypane szczypiorem  i doprawione pieprzem.


4 komentarze:

  1. Moje dzieci mialy w szkole fioletowe ziemniaki.
    W ramach akcji: 'Sprobuj nowych warzyw'.
    Byli bardzo podekscytowani!
    I widze, ze nie na darmo: wygladaja nieziemsko!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

    OdpowiedzUsuń
  3. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

    OdpowiedzUsuń