Śniadanie na słodko – karmelizowane jabłka
z cynamonem i lekki omlet z mąki migdałowej z twarożkiem wiejskim.
Wszystko zapieczone razem w piekarniku,
aromatyczne, słodkie i pyszne.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
4 jabłka
1
łyżeczka cynamonu
½ łyżki masła
2
łyżeczki cukru palmowego lub trzcinowego
4 jajka
sól
4 łyżki
mielonych migdałów
1
opakowanie serka wiejskiego
½ szklanki
maślanki
1 łyżka
ksylitolu lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
½ szklanki
płatków migdałowych
Wykonanie:
Rozgrzewamy
piekarnik nastawiony na 180 stopni.
Na
dużą patelnię żeliwną lub inną z rączką
metalową (aby można ja było wstawić do piekarnika) wkładamy 1/2 łyżki masła,
roztapiamy i ruszamy patelnią aby pokryć masłem dno. Dodajemy jabłka, obrane,
pokrojone w ósemki. Oprószamy jabłka cynamonem i cukrem i podsmażamy, aby się
skarmelizowały.
Jajka
rozbijamy do miski, dodajemy serek, proszek do pieczenia, cukier, sól i maślankę i wszystko lekko ubijamy.
Wlewamy
masę jajeczną na podsmażone jabłka, oprószamy płatkami migdałów i wstawiamy do
piekarnika. Pieczemy przez 15 minut aż omlet będzie złoty.
Podajemy
z jogurtem.