niedziela, 26 kwietnia 2015

SUFLET SEROWY Z CUKINIĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ - CHEESE SOUFFLE WITH ZUCCHINI RIBBONS AND PARMA HAM




To może być fajna propozycja na późne śniadanie lub lunch. Suflety z twarogu zapieczone w cukinii i szynce parmeńskiej.

Plastry cukinii i szyki posmarowałam grubo nadzieniem serowym i zawinęłam wokół środka. Powstało efektowne danie łączące w sobie śmietankowy smak sera z łagodną cukinią i lekko słonym smakiem szynki.

Podajemy z czymś wyrazistym jak sałata z musztardowym sosem  lub pieczone pomidorki cherry.

xo


Na 4 do 6 osób

Składniki:

1 cukinia pokrojona wzdłuż na cienkie plastry
12 plasterków szynki parmeńskiej

2 szklanki twarogu pokruszonego
4 jajka
2 szklanki parmezanu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Wykonanie:

Cukinię pokrojoną na cienkie plastry doprawiamy solą i odstawiamy by zmiękła.

W misce ubijamy 4 jajka z pokruszonym twarogiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Twaróg mieszamy ze startym parmezanem i doprawiamy go solą i pieprzem. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Plaster cukinii układamy na blacie, na nim układamy plasterek szynki i smarujemy masą twarogową. Zwijamy cukinię w rulon i układamy na środku formy do pieczenia posmarowanej masłem. Smarujemy masą twarogową kolejne plastry cukinii i szynki i doklejamy je do tych już w formie. Postępujemy podobnie do wykorzystania wszystkich składników.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż suflet będzie wyrośnięty i upieczony na złoto.

Podajemy ciepłe lub na zimno.



1 komentarz: