To może być fajna propozycja na późne śniadanie lub lunch. Suflety
z twarogu zapieczone w cukinii i szynce parmeńskiej.
Plastry cukinii i szyki posmarowałam grubo nadzieniem serowym i
zawinęłam wokół środka. Powstało efektowne danie łączące w sobie śmietankowy
smak sera z łagodną cukinią i lekko słonym smakiem szynki.
Podajemy z czymś wyrazistym jak sałata z musztardowym sosem lub pieczone pomidorki cherry.
xo
Na 4
do 6 osób
Składniki:
1 cukinia pokrojona wzdłuż na
cienkie plastry
12 plasterków szynki parmeńskiej
2 szklanki twarogu pokruszonego
4 jajka
2 szklanki parmezanu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinię pokrojoną na cienkie plastry doprawiamy solą i odstawiamy
by zmiękła.
W misce ubijamy 4 jajka z pokruszonym twarogiem i czosnkiem
przeciśniętym przez praskę. Twaróg mieszamy ze startym parmezanem i doprawiamy go
solą i pieprzem. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Plaster cukinii układamy na blacie, na nim układamy plasterek
szynki i smarujemy masą twarogową. Zwijamy cukinię w rulon i układamy na środku
formy do pieczenia posmarowanej masłem. Smarujemy masą twarogową kolejne
plastry cukinii i szynki i doklejamy je do tych już w formie. Postępujemy podobnie
do wykorzystania wszystkich składników.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż suflet będzie wyrośnięty
i upieczony na złoto.
Podajemy ciepłe lub na zimno.