CIASTO MARCEPANOWE Z TRUSKAWKAMI - MARZIPAN FRANGIPANE CAKE WITH STRAWBERRIES



To chyba najłatwiejsze ciasto na świecie. Jeżeli macie gotowy marcepan i jajka – wystarczy je zmiksować i voilá  ciasto gotowe. Pachnące migdałami i pomarańczami. 

Do tego truskawki… Czego trzeba więcej?

xo


Składniki:

2 kostki marcepanu, około 400 gram
5 jajek, rozdzielone żółtka od białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka likieru pomarańczowego
2 łyżki oleju migdałowego lub z pestek winogron
1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy

truskawki

sos truskawkowy

Wykonanie:

Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka odstawiamy na bok.

W misce miksujemy rozdrobnioną masę marcepanową. Dodajemy do niej stopniowo żółtka dokładnie mieszając. Następnie do marcepana dodajemy proszek do pieczenia i olej, miksujemy wszystko na gładką masę.

Dolewamy do masy likier pomarańczowy i kandyzowaną skórkę z pomarańczy  i mieszamy ciasto bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów miski.

Na koniec, dodajemy do masy ubite na sztywno białka, w trzech częściach, delikatnie mieszając.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Na ostudzone ciasto wykładamy truskawki przecięte na pół.

Podajemy z sosem truskawkowym.