To chyba najłatwiejsze ciasto na
świecie. Jeżeli macie gotowy marcepan i jajka – wystarczy je zmiksować i voilá ciasto gotowe. Pachnące migdałami i pomarańczami.
Do tego truskawki… Czego trzeba więcej?
xo
Składniki:
2 kostki marcepanu, około 400 gram
5 jajek, rozdzielone żółtka od białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka likieru pomarańczowego
2 łyżki oleju migdałowego lub z pestek
winogron
1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
truskawki
sos truskawkowy
Wykonanie:
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na
sztywno. Żółtka odstawiamy na bok.
W misce miksujemy rozdrobnioną masę
marcepanową. Dodajemy do niej stopniowo żółtka dokładnie mieszając. Następnie
do marcepana dodajemy proszek do pieczenia i olej, miksujemy wszystko na gładką
masę.
Dolewamy do masy likier pomarańczowy i kandyzowaną
skórkę z pomarańczy i mieszamy ciasto
bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów miski.
Na koniec, dodajemy do masy ubite na
sztywno białka, w trzech częściach, delikatnie mieszając.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 160
stopni.
Na ostudzone ciasto wykładamy truskawki przecięte
na pół.
Podajemy z sosem truskawkowym.