Obiecuję, w tym sezonie to na pewno będzie
ostatni wpis o truskawkach. Szczególnie, że wybieram się na wakacje, a sezon na
truskawki jest na ukończeniu.
Otóż, deser dzisiejszy to cudowne
połączenie – serniczki z ricotty i maślanki z rumiankiem podane z dżemem z
truskawek gotowanych w słońcu.
Pomysł na serniczki pochodzi z książki "The Four and Twenty Blackbirds Pie Book" - jest tam tarta z maślanki o smaku rumianku.
Pychota.
Do tego truskawki gotowane w słońcu. Przepis
pochodzi od Jacques’a Pepin, z książki Today’s Gourmet II.
Truskawki naprawdę można ugotować w
słońcu. Truskawki zagotowujemy z cukrem (w moim przypadku z ksylitolem), nie mieszamy. Następnie wykładamy truskawki do płaskiego naczynia,
przykrywamy gęstą siatką lub muślinem i wystawiamy na słońce. „Gotujemy” w pełnym
słońcu przez 3 dni. Płyn wyparowuje pozostawiając truskawki pokryte gęstym syropem.
Haczyk polega na tym, że możemy to robić
tylko w upalne dni, kiedy słońce mocno
grzeje. Na szczęście można zamiennie przygotować
truskawki w piekarniku, w niskiej temperaturze przez długi czas. Efekt taki
sam.
Trzecia opcja to gotowanie truskawek na
bardzo małym ogniu, przez 5-6 godzin do zgęstnienia syropu. I tak je właśnie
robię.
Trochę czasochłonne, ale nie wymaga wiele pracy. Za to smak niezrównany.
Składniki:
truskawki
8 szklanek dojrzałych truskawek, małych,
umytych i pozbawionych szypułek
1 łyżka ksylitolu na 2 szklanki
truskawek
skórka i sok z 2 cytryn
serniczki
2 łyżki suszu z rumianku lub 3 torebki
herbaty rumiankowej
250 g ricotty
2 żółtka
1 szklanka maślanki
4 łyżki ksylitolu lub cukru
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Truskawki w słońcu
Truskawki przygotowujemy dzień
wcześniej. Myjemy je, przebieramy i pozbawiamy szypułek. Przekładamy truskawki
do płaskiego rondla, dodajemy ksylitol (można cukier), sok i skórkę z cytryny.
Stawiamy palnik i gotujemy na małym ogniu przez 5-6 godzin do zgęstnienia
syropu.
Nie mieszamy truskawek, aby się nie
rozpadły. Delikatnie potrząsamy rondlem od czasu do czasu.
Serniczki
W małym rondelku zagotowujemy ¼ szklanki
wody, dodajemy do niej herbatę z rumianku i odstawiamy aby naciągnęła.
W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z ¼
szklanki ksylitolu lub cukru. Dodajemy do żółtek wywar z rumianku przecedzony
przez gęste sito.
Następnie do żółtek dodajemy ricottę i
maślankę, ubijamy delikatnie, aby wszystko się połączyło. Teraz jest pora by spróbować
czy serniczki są wystarczająco słodkie, można je dosłodzić. Jeżeli nie będą
wystarczająco słodkie będą smakować jak lekarstwo.
Przelewamy masę do 6 - 8 słoiczków lub
ramekinek do 4/5 wysokości. Wstawiamy foremki do głębokiego naczynia, dodajemy gorącą
wodę, przykrywamy szczelnie folią.
Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy
w temperaturze do 180 stopni przez 40-45 minut.
Schładzamy. Podajemy zimne z 1 - 2 łyżkami truskawek gotowanych w słońcu.