poniedziałek, 27 lipca 2015

SERNIK RUMIANKOWY Z TRUSKAWKAMI GOTOWANYMI W SŁOŃCU - CHAMOMILE CHEESECAKE WITH STRAWBERRIES COOKED IN THE SUN



Obiecuję, w tym sezonie to na pewno będzie ostatni wpis o truskawkach. Szczególnie, że wybieram się na wakacje, a sezon na truskawki jest na ukończeniu.

Otóż, deser dzisiejszy to cudowne połączenie – serniczki z ricotty i maślanki z rumiankiem podane z dżemem z truskawek gotowanych w słońcu.

Pomysł na serniczki pochodzi z książki "The Four and Twenty Blackbirds Pie Book" - jest tam tarta z maślanki o smaku rumianku. Pychota.

Do tego truskawki gotowane w słońcu. Przepis pochodzi od Jacques’a Pepin, z książki Today’s Gourmet II.

Truskawki naprawdę można ugotować w słońcu. Truskawki zagotowujemy z cukrem (w moim przypadku z ksylitolem), nie mieszamy. Następnie wykładamy truskawki do płaskiego naczynia, przykrywamy gęstą siatką lub muślinem i wystawiamy na słońce. „Gotujemy” w pełnym słońcu przez 3 dni. Płyn wyparowuje pozostawiając truskawki pokryte gęstym syropem.

Haczyk polega na tym, że możemy to robić tylko  w upalne dni, kiedy słońce mocno grzeje.  Na szczęście można zamiennie przygotować truskawki w piekarniku, w niskiej temperaturze przez długi czas. Efekt taki sam.

Trzecia opcja to gotowanie truskawek na bardzo małym ogniu, przez 5-6 godzin do zgęstnienia syropu. I tak je właśnie robię. 

Trochę czasochłonne, ale nie wymaga wiele pracy. Za to smak niezrównany.

xo

Składniki:

truskawki

8 szklanek dojrzałych truskawek, małych, umytych i pozbawionych szypułek
1 łyżka ksylitolu na 2 szklanki truskawek
skórka i sok  z 2 cytryn

serniczki

2 łyżki suszu z rumianku lub 3 torebki herbaty rumiankowej
250 g ricotty
2 żółtka
1 szklanka maślanki
4 łyżki ksylitolu lub cukru
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Truskawki w słońcu

Truskawki przygotowujemy dzień wcześniej. Myjemy je, przebieramy i pozbawiamy szypułek. Przekładamy truskawki do płaskiego rondla, dodajemy ksylitol (można cukier), sok i skórkę z cytryny. Stawiamy palnik i gotujemy na małym ogniu przez 5-6 godzin do zgęstnienia syropu.

Nie mieszamy truskawek, aby się nie rozpadły. Delikatnie potrząsamy rondlem od czasu do czasu.

Serniczki

W małym rondelku zagotowujemy ¼ szklanki wody, dodajemy do niej herbatę z rumianku i odstawiamy aby naciągnęła.

W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z ¼ szklanki ksylitolu lub cukru. Dodajemy do żółtek wywar z rumianku przecedzony przez  gęste sito.

Następnie do żółtek dodajemy ricottę i maślankę, ubijamy delikatnie, aby wszystko się połączyło. Teraz jest pora by spróbować czy serniczki są wystarczająco słodkie, można je dosłodzić. Jeżeli nie będą wystarczająco słodkie będą smakować jak lekarstwo.

Przelewamy masę do 6 - 8 słoiczków lub ramekinek do 4/5 wysokości. Wstawiamy foremki do głębokiego naczynia, dodajemy gorącą wodę, przykrywamy szczelnie folią.

Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze do 180 stopni przez 40-45 minut.

Schładzamy. Podajemy zimne z 1 - 2  łyżkami truskawek gotowanych w słońcu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz