Moi znajomi, globtotterzy, którzy objechali niemal cały świat, wybrali się do Izraela. W Tel Awiwie, już pod
koniec pobytu, poszli na śniadanie, do miejscowej knajpy nad morzem, gdzie
podawano tradycyjne, lokalne potrawy.
Ona, będąc po lekturze Jerozolimy
Ottolenghiego zamówiła co? No tak, shakshukę. On: śniadanie kontynentalne.
KONTYNENTALNE!!!
Oczywiście spróbował shakshuki
od żony i okazało się, że bardzo mu posmakowała. „Nie wiedziałem, że to takie
dobre” mówi mi po powrocie.
„Dobrze”, mówię, „zapraszam
na shakshukę do mnie. Będzie okazja by coś dla was ugotować”.
Zatem zrobiłam shakshukę w
mojej wersji – wyszła mi wyjątkowo smaczna.
Jajka smażone (duszone) w
warzywach. Potrawa pochodzi z północnej Afryki. Wspaniałe, kolorowe i
aromatyczne warzywa : cebula, papryka i pomidory smażone w oliwie i w tym
zatopione jajka.
Wariacji tej potrawy jest
wiele i każdy może użyć składniki i doprawić ja według swego upodobania. Moja wersja
zawiera paprykę pul biber (inaczej Aleppo) oraz sumak. Jeżeli nie możecie ich
dostać użyjcie pieprzu kajeńskiego lub harissy i skorki z cytryny zamiast
sumaku.
Podajemy z chlebem.
xo
Porcja na 4 osoby
Składniki:
8 jajek
2 czerwone cebule
1 lub 2 czerwona papryki
1 żółta papryka
4 pomidory
oliwa
½ łyżeczki papryki pul biber (Aleppo)
można zastąpić pieprzem kajeńskim
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki kolendry
1 łyżka przecieru pomidorowego
½ łyżeczki sumaku lub skórki z cytryny
sól i pieprz
pietruszka zielona posiekana
szczypior, posiekany
nasiona granatu
Wykonanie:
Papryki myjemy, przecinamy, usuwamy
gniazda nasienne i kroimy na paski. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pomidory siekamy grubo.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę,
dodajemy cebulę, doprawiamy ją solą i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z kolendrą
i kminem aż zmięknie.
Gdy cebula jest gotowa dodajemy do niej
paprykę i pomidory. Doprawiamy ostrą papryką
i dodajemy przecier pomidorowy
rozpuszczony w ¼ szklanki wody. Dusimy przez chwilę.
W warzywach tworzymy łyżką osiem zagłębień,
w każde wbijamy jajko. Jajka solimy i pieprzymy, i posypujemy sumakiem. Przykrywamy
patelnię pokrywką i dusimy aż białka się zetną.
Przed podaniem posypujemy pietruszką, szczypiorem i
nasionami granatu.