W takie upały nie chce się
gotować, więc dzisiaj coś prostego i mało pracochłonnego.
To można to nazwać kanapką z
pomidorów – roladki z ciasta francuskiego zapieczonego z szynką, ricottą i
pomidorami. Można je jeść na ciepło ale też i na zimno.
Proste i szybkie w
przygotowaniu. Dobrze się sprawdzą w upalne dni, ale też będą odpowiednie na inną porę.
xo
Składniki:
3 pomidory
12 plastrów szynki parmeńskiej
1 szklanka ricotty
sól i pieprz
oliwa
12 listków bazylii
ciasto francuskie na bazie masła
Wykonanie:
W pomidorach nacinamy lekko
skórkę, przekładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Po około 2-3 minutach
wylewamy gorącą wodę, hartujemy pomidory
w lodowato zimnej wodzie, obieramy je ze
skórki. Kroimy pomidory na ćwiartki i usuwamy środki i pestki (wykorzystujemy
je do zrobienia winegretu pomidorowego).
Ciasto francuskie
rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście układamy plastry szynki parmeńskiej i
pomidory. Smarujemy całość ricottą. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą
i rozrzucamy na wierzchu listki bazylii.
Zwijamy całość w rulon i
ostrym nożem kroimy na plastry. Układamy
plastry na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, spłaszczamy ciasto lekko
przyciskając dłonią.
Wkładamy do piekarnika i
pieczemy przez 30-45 minut w temperaturze 180 stopni aż ciasto francuskie
zarumieni się lekko.
Podajemy posypane listkami
bazylii.