ROLADKI Z CIASTA Z SZYNKĄ, SEREM I POMIDORAMI - ROLATTINI OF FRENCH PASTRY WITH PARMA HAM, RICOTTA AND TOMATOES



W takie upały nie chce się gotować, więc dzisiaj coś prostego i mało pracochłonnego.

To można to nazwać kanapką z pomidorów – roladki z ciasta francuskiego zapieczonego z szynką, ricottą i pomidorami. Można je jeść na ciepło ale też i na zimno.

Proste i szybkie w przygotowaniu. Dobrze się sprawdzą w upalne dni, ale też będą odpowiednie na inną porę.

xo

Składniki:

3 pomidory
12 plastrów szynki parmeńskiej
1 szklanka ricotty
sól i pieprz
oliwa
12 listków bazylii
ciasto francuskie na bazie masła

Wykonanie:

W pomidorach nacinamy lekko skórkę, przekładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Po około 2-3 minutach wylewamy gorącą wodę,  hartujemy pomidory w lodowato  zimnej wodzie, obieramy je ze skórki. Kroimy pomidory na ćwiartki i usuwamy środki i pestki (wykorzystujemy je do zrobienia winegretu pomidorowego).

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście układamy plastry szynki parmeńskiej i pomidory. Smarujemy całość ricottą. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i rozrzucamy na wierzchu listki bazylii.

Zwijamy całość w rulon i ostrym nożem  kroimy na plastry. Układamy plastry na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, spłaszczamy ciasto lekko przyciskając dłonią.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30-45 minut w temperaturze 180 stopni aż ciasto francuskie zarumieni się lekko.

Podajemy posypane listkami bazylii.