Na szczęście już po
upałach, można odpalić piekarniki. Dobrze, że te tarteletki nie wymagają
długiego czasu przygotowań.
Wystarczy kilka gotowych
składników pod ręką, chwila pracy i pyszne danie zrobione w chwilę.
Co dobrze mieć pod ręką?
Dobrej jakości ciasto francuskie i pieczone papryki. Konfitura z pomidorków w
lodówce też się przyda.
Sukces gwarantowany.
Pychota.
xo
6 tarteletek o średnicy 10 cm
Składniki:
ciasto
francuskie
250 g twarogu
1 szklanka startego parmezanu,
grana padano lub pecorino
1 jajko
sól i pieprz
2 łyżki mąki
4 łyżki oliwy lub oleju
1 szklanka pomidorków według tego przepisu
1 czerwona pieczona papryka
do podania:
nasiona granatu
ziarna czarnego sezamu
listki oregano
Wykonanie:
Papryki
pieczemy aż skórka się lekko zarumieni. Studzimy pod przykryciem i obieramy
paprykę ze skórki. Kroimy na kawałki 5X5 cm.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko, foremką
do tarteletki wykrawamy z ciasta koła. Układamy koła na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pieczemy
15-20 minut w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Wyjmujemy ciasto z piekarnika.
W
międzyczasie miksujemy twaróg z jajkiem i startym owczym serem. Doprawiamy
twaróg pieprzem i solą.
Na
środku podpieczonego układamy kawałek papryki, przykrywamy paprykę łyżką masy
twarogowej i na wierzchu dodajemy pomidorki.
Pieczemy
tartę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.
Podajemy
z granatem, sezamem i listkami oregano.