SUPER ZDROWE CIASTO MARCHWIOWE - SUPER HEALTHY CARROT CAKE



W końcu udało mi się przygotować wpis. Od pewnego czasu zastanawiam się nad zmianami w blogu, i to trochę powstrzymywało mnie od dokonywania wpisów. Albo po prostu było wymówką usprawiedliwiającą lenistwo.

Od kiedy nauczyłam się piec Morning Glory Muffins z książki Pam McKinstry ze Sconset Cafe Cookbook, zostały one w postaci ciasta jednym z moich ulubionych deserów.

Za każdym razem, jak je piekłam starałam się aby było jak najzdrowsze.

Ta wersja, jak do tej pory, jest najzdrowszym ciastem marchewkowym, jakie zrobiłam – nisko węglowodanowe, bezglutenowe i nisko tłuszczowe. 

Ale… nic a nic nie straciło na smaku. Pachnące cynamonem, wilgotne, napakowane samymi zdrowymi składnikami i po prostu pyszne. Czego trzeba więcej?

xo

Na jedno ciasto o średnicy 24 cm

Składniki:

½ szklanki suszonego ananasa
2 szklanki startej marchwi (3 marchewki)
1 szklanka startej cukinii (jedna mała cukinia)
1 jabłko
½ szklanki rodzynek
2 szklanka mąki z orzechów włoskich
1 szklanka mąki kokosowej
2  łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sok i skórka otarta z jednej cytryny
3  jajka
1/2 szklanki cukru palmowego
1 łyżeczka  esencji waniliowej
1/3 szklanki oleju
1 szklanka kefiru lub maślanki

czipsy jabłkowe
½ tabliczki białej czekolady
1 szklanka jogurtu naturalnego, niskotłuszczowego

Wykonanie:

Suszony ananas zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok, aby napęczniał. Miksujemy blenderem na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Cukinię ścieramy na tarce, łączymy z marchewką, odstawiamy na bok.

W osobnej misce przesiewamy: mąkę, cynamon, gałkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy suche składniki z marchewką i cukinią.

W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem palmowym. Następnie dodajemy do tego ananas, skórkę cytrynową i sok, wanilię i olej i dalej ubijamy, aż będę jasne i puszyste.

Dodajemy jajka do suchych składników, delikatnie mieszając szpatułką. Następnie dodajemy ubite białka.

Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem, Obkładamy na wierzchu dekoracyjnie czipsami jabłkowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto.

Podczas gdy ciasto się studzi roztapiamy białą czekoladę. Mieszamy ją z jogurtem.

Wystudzone ciasto polewamy  glazurą czekoladowo-jogurtową i przyozdabiamy kwiatami i miętą.