W końcu udało mi się
przygotować wpis. Od pewnego czasu zastanawiam się nad zmianami w blogu, i to
trochę powstrzymywało mnie od dokonywania wpisów. Albo po prostu było wymówką
usprawiedliwiającą lenistwo.
Od kiedy nauczyłam się
piec Morning Glory Muffins z książki Pam McKinstry ze Sconset Cafe Cookbook,
zostały one w postaci ciasta jednym z moich ulubionych deserów.
Za każdym razem, jak je piekłam starałam się aby było jak najzdrowsze.
Ta wersja, jak do tej
pory, jest najzdrowszym ciastem marchewkowym, jakie zrobiłam – nisko
węglowodanowe, bezglutenowe i nisko tłuszczowe.
Ale… nic a nic nie straciło na smaku. Pachnące cynamonem, wilgotne, napakowane samymi zdrowymi składnikami i po prostu pyszne. Czego trzeba więcej?
Ale… nic a nic nie straciło na smaku. Pachnące cynamonem, wilgotne, napakowane samymi zdrowymi składnikami i po prostu pyszne. Czego trzeba więcej?
xo
Na jedno ciasto o średnicy
24 cm
Składniki:
½ szklanki suszonego
ananasa
2 szklanki startej
marchwi (3 marchewki)
1 szklanka startej
cukinii (jedna mała cukinia)
1 jabłko
½ szklanki rodzynek
2 szklanka mąki z
orzechów włoskich
1 szklanka mąki
kokosowej
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki
muszkatołowej
sok i skórka otarta z
jednej cytryny
3 jajka
1/2 szklanki cukru palmowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/3 szklanki oleju
1 szklanka kefiru lub
maślanki
czipsy jabłkowe
½ tabliczki białej
czekolady
1 szklanka jogurtu
naturalnego, niskotłuszczowego
Wykonanie:
Suszony ananas zalewamy
wrzątkiem i odstawiamy na bok, aby napęczniał. Miksujemy blenderem na gładką
masę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
Marchewki obieramy i
ścieramy na tarce. Cukinię ścieramy na tarce, łączymy z marchewką, odstawiamy
na bok.
W osobnej misce
przesiewamy: mąkę, cynamon, gałkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy
suche składniki z marchewką i cukinią.
W osobnym naczyniu ubijamy
żółtka z cukrem palmowym. Następnie dodajemy do tego ananas, skórkę cytrynową i
sok, wanilię i olej i dalej ubijamy, aż będę jasne i puszyste.
Dodajemy jajka do suchych
składników, delikatnie mieszając szpatułką. Następnie dodajemy ubite białka.
Przekładamy do formy
wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem, Obkładamy na wierzchu dekoracyjnie
czipsami jabłkowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50
minut.
Po wyjęciu z piekarnika
studzimy ciasto.
Podczas gdy ciasto się
studzi roztapiamy białą czekoladę. Mieszamy ją z jogurtem.
Wystudzone ciasto polewamy
glazurą czekoladowo-jogurtową i
przyozdabiamy kwiatami i miętą.