PL
W połowie
sierpnia na lokalnym bazarze pojawia się para hodowców uprawiających pomidory starych
odmian.
Co za
wybór. Mają u siebie chyba z dwadzieścia różnych odmian pomidorów, we
wszystkich możliwych kolorach. Wspaniały, dojrzały smak. Nie sposób zapamiętać wszystkich
nazw, które czasami brzmią bardzo egzotycznie.
Hodowcy pojawiają
się przez dwa miesiące i w czwartek, co tydzień kupuję ogromne ilości pomidorów
tak, aby starczyły mi do następnego tygodnia.
Już boję
się myśleć co będzie za dwa tygodnie, gdy już nie będzie można ich kupić.
xo
EN
Comes August and on our local market shows up a couple of farmers who
grow a wide array of heirloom tomatoes.
Their stand brims with a huge selection of tomatoes. I belive they may have about twenty different varieties.
What a taste and colors, ranging from green and white thru yellow, orange,
pepper and red to purple and black. It is hard to remember some of the names but they sound so exotic!
Every week, on Thursday, I buy huge quantities of those tomatoes hoping
they will last me a week, until next farmers market.
I do not know what will I do in a fortnight when they will be gone
and I will be left with only a dream.
xoxo
PL
Składniki:
pomidory starych odmian, w różnych kolorach: zielone, żółte, pomarańczowe,
czerwone, białe, fioletowe
chleb na zakwasie
oliwa
serek kremowy
sól i pieprz
listki bazylii
listki mięty
listki pietruszki
drobno posiekana czerwona papryczka jalapeno
nasiona granatu
czarnuszka
Wykonanie:
Chleb kroimy na kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub
grillowej patelni aż się zazłoci.
Pomidorki kroimy w poprzek na cienkie plasterki.
Podpieczony chleb smarujemy serkiem kremowym.
Na chlebie układamy plasterki pomidora aby zachodziły na siebie, a kolory
przechodziły jeden w drugi.
Doprawiamy wszystko pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i posypujemy małymi
listkami bazylii, mięty i pietruszki. Na wierzchu posypujemy ostrą papryką, nasionami granatu i czarnuszką.
EN
Ingredients
Heirloom tomatoes, in a variety of colors: green, yellow, oragne, red,
white and purple
sourdough bread
olive oil
cream cheese
salt and pepper
basil leaves
mint leaves
Italian parsley
minced red jalapeno
persimmon seeds
nigella seeds
Execution:
Cut the bread into slices. Drizzle some olive oil over the bread slices and toast them on a grill or griddle pan until golden.
While the bread is toasting cut the
tomatoes crosswise into slices.
Put some cream cheese on the grilled
bread and on top of the cheese arrange tomato slices overlapping each other,
making sure the colors flowinto each other as seamlessly as possible.
Season the tomatoes with salt and pepper, put another drizzle of olive oil on top and
shower the tartine with mint, basil and parsley leaves.
Sprinkle some of the minced jalapenos and pomegranate seeds nad nigella seeds on top.