niedziela, 4 października 2015

GRZANKI Z SERKIEM KREMOWYM I POMIDORAMI STARYCH ODMIAN - TARTINES WITH CREAM CHEESE AND HEIRLOOM TOMATO



PL

W połowie sierpnia na lokalnym bazarze pojawia się para hodowców uprawiających pomidory starych odmian.

Co za wybór. Mają u siebie chyba z dwadzieścia różnych odmian pomidorów, we wszystkich możliwych kolorach. Wspaniały, dojrzały smak. Nie sposób zapamiętać wszystkich nazw, które czasami brzmią bardzo egzotycznie.

Hodowcy pojawiają się przez dwa miesiące i w czwartek, co tydzień kupuję ogromne ilości pomidorów tak, aby starczyły mi do następnego tygodnia.

Już boję się myśleć co będzie za dwa tygodnie, gdy już nie będzie można ich kupić.

xo

EN

Comes August and on our local market shows up a couple of farmers who grow a wide array of heirloom tomatoes.

Their stand brims with a huge selection of tomatoes. I belive they may have about twenty different varieties.

What a taste and colors, ranging from green and white thru yellow, orange, pepper and red to purple and black. It is hard to remember some of the names but they sound so exotic!

Every week, on Thursday, I buy huge quantities of those tomatoes hoping they will last me a week, until next farmers market.

I do not know what will I do in a fortnight when they will be gone and I will be left with only a dream.

xoxo

PL

Składniki:

pomidory starych odmian, w różnych kolorach: zielone, żółte, pomarańczowe, czerwone, białe, fioletowe

chleb na zakwasie
oliwa
serek kremowy
sól i pieprz
listki bazylii
listki mięty
listki pietruszki
drobno posiekana czerwona papryczka jalapeno
nasiona granatu
czarnuszka

Wykonanie:

Chleb kroimy na kromki. Skrapiamy go oliwą i podpiekamy na grillu lub grillowej patelni aż się zazłoci.

Pomidorki kroimy w poprzek na cienkie plasterki.

Podpieczony chleb smarujemy serkiem kremowym.

Na chlebie układamy plasterki pomidora aby zachodziły na siebie, a kolory przechodziły jeden w drugi.

Doprawiamy wszystko pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i posypujemy małymi listkami bazylii, mięty i pietruszki. Na wierzchu posypujemy ostrą papryką, nasionami granatu i czarnuszką.

EN

Ingredients

Heirloom tomatoes, in a variety of colors: green, yellow, oragne, red, white and purple

sourdough bread
olive oil
cream cheese
salt and pepper
basil leaves
mint leaves
Italian parsley
minced red jalapeno
persimmon seeds
nigella seeds

Execution:

Cut the bread into slices. Drizzle some olive oil over the bread slices and toast them on a grill or griddle pan until golden.

While the bread is toasting cut the tomatoes crosswise into slices.

Put some cream cheese on the grilled bread and on top of the cheese arrange tomato slices overlapping each other, making sure the colors flowinto each other as seamlessly as possible.

Season the tomatoes with salt and pepper, put another drizzle of olive oil on top  and shower the tartine with mint, basil and parsley leaves.

Sprinkle some of the minced jalapenos and pomegranate seeds nad nigella seeds on top.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz