Uwielbiam połączenie śliwek z cynamonem i anyżkiem. Szczególnie cynamon
doskonale uzupełnia smak śliwek.
Pomysł na te lody znalazłam w magazynie i nie mogłam się mu oprzeć, musiałam
go wypróbować.
Aby był bardziej zdrowy, do posłodzenia lodów użyłam miodu. Jogurt
naturalny o niskiej zawartości tłuszczu też nie jest bez znaczenia.
Lody są po prostu pyszne, będą doskonale pasować do deserów ze śliwkami.
I just love the combination of plums with cinnamon and star anise. Especially
the cinnamon elevates the taste of plums.
I found the idea for this plum ice cream in some magazine and it applied to
me so much that I could not resist it.
To make it on a health side I used a small amount of honey to sweeten the plums. Adding low-fat yogurt is another healthy option.
To make it on a health side I used a small amount of honey to sweeten the plums. Adding low-fat yogurt is another healthy option.
The ice cream is really lovely, it would be a delicious addition to any plum desserts.
xo
PL
Składniki:
20
sztuk śliwek przekrojonych na pół
2
kawałki kory cynamonu
2
gwiazdki anyżu
sok
i skórka otarta z jednej cytryny
2
szklanki mrożonego musu ze śliwek
2
szklanki jogurtu naturalnego
½
szklanki miodu
Śliwki
przekrawamy na pół, nie usuwamy pestek. Układamy śliwki na blaszce wyłożonej
pergaminem, przecięciem do góry. Skrapiamy śliwki sokiem z cytryny i posypujemy
startą skórką. Pomiędzy śliwkami umieszczamy kawałki kory cynamonu i gwiazdki
anyżu.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godziny, aż śliwki zmiękną i
puszczą sok.
Śliwki
studzimy, usuwamy pestki, cynamon i anyż. Przekładamy śliwki do blendera i
miksujemy całość na gładką masę.
Mus
ze śliwek przekładamy do plastikowej torebki i mrozimy rozłożone na płasko.
| |||
Mrożony mus śliwkowy, miód i jogurt przekładamy
do malaksera i miksujemy do połączenia się składników.
Przekładamy lody do pojemnika i przechowujemy w
zamrażarce.
Przed podaniem przekładamy do lodówki na
pół godziny aby mrożony jogurt lekko zmiękł.
EN
|