Dawno nie robiłam dwukolorowej zupy, a
bardzo to lubię. Czy to ze względu na połączenie smaków, czy połączenie
kolorów. Marchewka z groszkiem tradycyjne smaki, interesująca zupa. Papryka żółta
i czerwona, to samo warzywo, dwa kolory, dwa różne smaki. Zielona cukinia i czerwone
pomidory, piękne połączenie o włoskim smaku.
Dzisiaj zupa z cukinii, ten sam smak,
dwa kolory. Od zeszłego roku chodziło za
mną połączenie w zupie żółtej i zielonej cukinii. Do tego mięta - cukinia z miętą to
najlepsze połączenie smaku. Odświeżająca i bardzo letnia zupa.
xo
Na
ok. 8 porcji
Składniki:
na wywar warzywny
1 marchewka
1 marchewka
1 por
2 łodygi
selera
1 korzeń
pietruszki
1 cebula
dymka
1 ząbek
czosnku
Liść laurowy
1
gałązka tymianku
sól i
pieprz
na zupę z cukinii
1 cukinia zielona, starta na grubej tarce
1 cukinia zielona, starta na grubej tarce
1
cukinia żółta, starta na grubej tarce
mały pęczek
mięty podzielony na pół
do
podania
jogurt
olej z
papryką
Wykonanie:
Warzywa
czyścimy i kroimy na kawałki. Umieszczamy warzywa w garnku, zalewamy wodą,
dodajemy liść laurowy i tymianek, doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy do
momentu uzyskania miękkości przez warzywa.
Z
wywaru usuwamy liść laurowy i tymianek. Odlewamy do drugiego garnka połowę
wywaru z połową warzyw. Do jednego garnka dodajemy zieloną cukinię, do drugiego
cukinię żółtą.
Gotujemy
obie zupy ok. 10 minut, aż cukinia zmięknie.
Zdejmujemy z ognia, i dodajemy do każdej z zup połowę pęczka mięty.
Każdą zupę
studzimy lekko i miksujemy w blenderze. Następnie przecieramy ją przez gęste
sito. Sprawdzamy gęstość zupy i doprawiamy do smaku.
Można podawać ciepłą, w temperaturze
pokojowej lub jako chłodnik. Wlewamy zupę jednocześnie z dwóch stron, dodajemy
kleks jogurtu, skrapiamy oliwą paprykową i ozdabiamy listkiem mięty.