sobota, 25 lipca 2015

ZUPA Z CUKINII W DWÓCH KOLORACH - TWO COLORED ZUCCHINI SOUP



Dawno nie robiłam dwukolorowej zupy, a bardzo to lubię. Czy to ze względu na połączenie smaków, czy połączenie kolorów. Marchewka z groszkiem tradycyjne smaki, interesująca zupa. Papryka żółta i czerwona, to samo warzywo, dwa kolory, dwa różne smaki. Zielona cukinia i czerwone pomidory, piękne połączenie o włoskim smaku.

Dzisiaj zupa z cukinii, ten sam smak, dwa kolory. Od zeszłego roku chodziło za mną połączenie w zupie żółtej i zielonej cukinii. Do tego mięta - cukinia z miętą to najlepsze połączenie smaku. Odświeżająca i bardzo letnia zupa.

xo

Na  ok. 8 porcji 

Składniki:

na wywar warzywny
1 marchewka
1 por
2 łodygi selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
Liść laurowy
1 gałązka tymianku
sól i pieprz

na zupę z cukinii
1 cukinia zielona, starta na grubej tarce
1 cukinia żółta, starta na grubej tarce

mały pęczek mięty podzielony na pół

do podania
jogurt
olej z papryką

Wykonanie:

Warzywa czyścimy i kroimy na kawałki. Umieszczamy warzywa w garnku, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i tymianek, doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy do momentu uzyskania miękkości przez warzywa.

Z wywaru usuwamy liść laurowy i tymianek. Odlewamy do drugiego garnka połowę wywaru z połową warzyw. Do jednego garnka dodajemy zieloną cukinię, do drugiego cukinię żółtą.

Gotujemy  obie zupy ok. 10 minut, aż cukinia zmięknie. Zdejmujemy z ognia, i dodajemy do każdej z zup połowę pęczka mięty.

Każdą zupę studzimy lekko i miksujemy w blenderze. Następnie przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy gęstość zupy i doprawiamy do smaku.

Można podawać ciepłą, w temperaturze pokojowej lub jako chłodnik. Wlewamy zupę jednocześnie z dwóch stron, dodajemy kleks jogurtu, skrapiamy oliwą paprykową i ozdabiamy listkiem mięty.



1 komentarz: