Gwiazdą w mojej sałatce jest rzodkiewka,
którą wykorzystałam w całości: plasterki w sałacie, kiełki na wierzchu i pesto
z liści rzodkiewki.
Wysiałam w skrzynce na balkonie nasiona rzodkiewek,
miały tam być cuda: rzodkiewki w różnych kolorach i kształtach - najbardziej zależało mi na rzodkiewkach
żółtych i arbuzowych. Niestety, nic z tego, może wyrosła jedna lub dwie czerwone
rzodkiewki, za to wszystko poszło w liście. Chociaż tyle, że można z nich zrobić
pesto.
Uwielbiam kroić warzywa w cienkie
plasterki i podawać je w formie carpaccio. Można je bardzo dekoracyjnie ułożyć
na talerzu. Wszystkie składniki tej sałatki dają się tak kroić, szczególnie rzodkiewka,
więc wybór formy był oczywisty.
A poza tym smaki, kolory, chrupkość, lekkość
i świeżość.
xo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
pęczek rzodkiewek (ok.12 sztuk)
2 ogórki gruntowe
1 marchewka
1 mała cukinia zielona
½ żółtej cukinii
1 mała czerwona cebula
sok z jednej cytryny
zielona pietruszka
4 garście wymieszanych liści sałaty w różnych kolorach: rukola, sałata rzymska,
szpinak, małe listki rzodkiewki
kiełki rzodkiewki
nasiona słonecznika
skórka pomarańczowa lub z mandarynki
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
sok z cytryny
pesto z rzodkiewki
liście z pęczka rzodkiewki dokładnie umyte
1 cebula dymka cała
garść zielonej pietruszki
sól i pieprz
sok z cytryny
olej lub oliwa
łyżeczka syropu klonowego
Wykonanie:
Składniki na pesto
umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiego sosu.
Ogórki obieramy i szatkujemy
w poprzek na cienkie plasterki o grubości 1,5 mm. Rzodkiewki szatkujemy na
plasterki o grubości 1,5 mm. Marchew obieramy i szatkujemy na plasterki o
grubości 1/5 mm. Cukinię zieloną i żółtą myjemy, osuszamy i szatkujemy na
plasterki o grubości 1,5 mm.
Mieszamy poszatkowane
warzywa, doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i oliwą.
Na talerze wykładamy liście
sałaty, na wierzchu sałaty układamy poszatkowane warzywa. Wierzch posypujemy kiełkami
rzodkiewki i nasionami słonecznika, skrapiamy pesto z liści rzodkiewki i
posypujemy pokrojoną lub otartą skórką pomarańczową.