czwartek, 23 lipca 2015

SAŁATKA Z RZODKWI W STYLU CARPACCIO Z PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI - CARPACCIO STYLE RADISH AND SALAD WITH RADISH LEAVES PESTO



Gwiazdą w mojej sałatce jest rzodkiewka, którą wykorzystałam w całości: plasterki w sałacie, kiełki na wierzchu i pesto z liści rzodkiewki.

Wysiałam w skrzynce na balkonie nasiona rzodkiewek, miały tam być cuda: rzodkiewki w różnych kolorach i kształtach  - najbardziej zależało mi na rzodkiewkach żółtych i arbuzowych. Niestety, nic z tego, może wyrosła jedna lub dwie czerwone rzodkiewki, za to wszystko poszło w liście. Chociaż tyle, że można z nich zrobić pesto.

Uwielbiam kroić warzywa w cienkie plasterki i podawać je w formie carpaccio. Można je bardzo dekoracyjnie ułożyć na talerzu. Wszystkie składniki tej sałatki dają się tak kroić, szczególnie rzodkiewka, więc wybór formy był oczywisty.

A poza tym smaki, kolory, chrupkość, lekkość i świeżość.

xo

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

pęczek rzodkiewek (ok.12 sztuk)
2 ogórki gruntowe
1 marchewka
1 mała cukinia zielona
½ żółtej cukinii
1 mała czerwona cebula
sok z jednej cytryny
zielona pietruszka
4 garście wymieszanych liści sałaty w różnych kolorach: rukola, sałata rzymska, szpinak, małe listki rzodkiewki
kiełki rzodkiewki
nasiona słonecznika
skórka pomarańczowa lub z mandarynki
sól i pieprz
1 łyżka oliwy
sok z cytryny

pesto z rzodkiewki
liście z pęczka rzodkiewki dokładnie umyte
1 cebula dymka cała
garść zielonej pietruszki
sól i pieprz
sok z cytryny
olej lub oliwa
łyżeczka syropu klonowego

 Wykonanie:

Składniki na pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiego sosu.

Ogórki obieramy i szatkujemy w poprzek na cienkie plasterki o grubości 1,5 mm. Rzodkiewki szatkujemy na plasterki o grubości 1,5 mm. Marchew obieramy i szatkujemy na plasterki o grubości 1/5 mm. Cukinię zieloną i żółtą myjemy, osuszamy i szatkujemy na plasterki o grubości 1,5 mm.

Mieszamy poszatkowane warzywa, doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i oliwą.

Na talerze wykładamy liście sałaty, na wierzchu sałaty układamy poszatkowane warzywa. Wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki i nasionami słonecznika, skrapiamy pesto z liści rzodkiewki i posypujemy pokrojoną lub otartą skórką pomarańczową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz