PL
Od kiedy spróbowałam sałatki tabbuleh po raz pierwszy,
zakochałam się. Jest to bezsprzecznie moja ulubiona sałatka.
Pierwszy raz próbowałam ją wiele lat temu nad Jeziorem
Galilejskim w piękny, upalny dzień. Była
to prosta sałatka – bulgur, pietruszka, mięta, cebula. Ale jej świeży smak, który
mnie wtedy zachwycił powraca we wspomnieniach co chwila.
Co tydzień, na bazarze kupuję wielki pęczek zielonej
pietruszki. Uwielbiam pietruszkę, zawsze lubiłam. Ten metaliczny, świeży smak. Dodaję posiekane listki do sałaty, makaronów,
zup. Często robię pesto z pietruszki, no i oczywiście od jakiegoś czasu robię
tabbuleh.
Ostatnio robiłam kilka wersji tabbuleh - z komosą czy kaszą
jaglaną. Dzisiaj postanowiłam zrobić z
drobno posiekaną cukinią, która, drobno posiekana, imituje kaszę. Doskonała!
EN
Ever
since I tried tabbuleh salad for the first time I fell in love with it right
away. It has been my favorite
salad.
For
the first time I ate it in a restaurant on a coast of Gallilee Sea one beautiful,
hot summer day. It was basic – just bulgur, parsley, mint and onion. But it’s freshest taste ever haunts me until today.
Every
week, on my farmer’s market, I buy a huge bunch of fresh parsley. Love parsley,
always have. Mainly for it’s metallic freshness. A little added to a soup, a salad,
pasta imparts its wonderful freshness. I often make parsley pesto, and for some
time now tabbuleh.
Recently
I was making the salad with the gluten free grains like quinoa or millet
groats. This one has got minced zucchini in place of groats. And I tell you – it is perfect!
Enjoy!
xo
PL
porcja
na 4 osoby
Składniki:
1 zielona cukinia
średniej wielkości
1 żółta cukinia średniej
wielkości
2 dojrzałe pomidory
średniej wielkości
1 cebula czerwona,
średniej wielkości
skórka otarta z jednej
cytryny
sok z cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży pęczek zielonej
pietruszki
1 mały pęczek mięty
1 owoc granatu – nasiona
garść pistacji
Cukinię zieloną i żółtą drobno siekamy, najlepiej pokroić w malutką
kosteczkę o rozmiarach ok. 0,5 cm lub mniejszą. Pomidory kroimy w małą kostkę.
Cebulę czerwoną drobno siekamy.
Liście pietruszki i mięty siekamy grubo. Łączymy wszystkie składniki sałaty w dużej misce. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny.
Doprawiamy wszystko skórką z cytryny, solą i pieprzem. Polewamy sałatkę oliwą i dokładnie mieszamy.
Pistacje wyjmujemy z łupinek, i siekamy na mniejsze kawałki (można rozgnieść w moździerzu).
Na koniec, do sałatki dodajemy nasiona granatu. Mieszamy i podajemy posypane
posiekanymi pistacjami.
EN
for 4 portions
Ingredients:
1 medium size green zucchini
1 medium size yellow squash
2 medium size tomatoes
1 medium size red onion
zest and juice from one organic lemon
salt and pepper
2 tablespoons olive oil
1 big bunch of Italian parsley
1 small bunch of mint
seeds from one medium size pomegranate
a handful of pistachios
Mince green and yellow zucchini into bits 1/5 inch
size or smaller. Mince the tomatoes and red onion into small dice.
Chop coursley the leaves of parsley and mint and put them into
the bowl. Add minced zucchini, tomatoes and onion. Season with salt and pepper.
Zest the skin of organic, well washed lemon and add it
together with the juice to the chopped vegetables. Pour the olive oil on the salad and mix it thoroughly.
Remove the pistachios from their shells and chop into
smaller pieces.
Before serving remove the seeds from pomegranate and
add to the salad. Sprinkle with the chopped pistachios.