SAŁATKA TABBULEH, BEZ KASZY, Z CUKINIĄ, GRANATEM I PISTACJAMI - GRAIN FREE TABBULEH WITH ZUCCHINI, POMEGRANATE AND PISTACHIOS



PL

Od kiedy spróbowałam sałatki tabbuleh po raz pierwszy, zakochałam się. Jest to bezsprzecznie moja ulubiona sałatka.

Pierwszy raz próbowałam ją wiele lat temu nad Jeziorem Galilejskim w piękny, upalny dzień. Była to prosta sałatka – bulgur, pietruszka, mięta, cebula. Ale jej świeży smak, który mnie wtedy zachwycił powraca we wspomnieniach co chwila.

Co tydzień, na bazarze kupuję wielki pęczek zielonej pietruszki. Uwielbiam pietruszkę, zawsze lubiłam. Ten metaliczny, świeży smak.  Dodaję posiekane listki do sałaty, makaronów, zup. Często robię pesto z pietruszki, no i oczywiście od jakiegoś czasu robię tabbuleh.

Ostatnio robiłam kilka wersji tabbuleh - z komosą czy kaszą jaglaną. Dzisiaj postanowiłam zrobić  z drobno posiekaną cukinią, która, drobno posiekana, imituje kaszę.  Doskonała!

EN

Ever since I tried tabbuleh salad for the first time I fell in love with it right away.  It has been my favorite salad.

For the first time I ate it in a restaurant on a coast of Gallilee Sea one beautiful, hot summer day. It was basic – just bulgur, parsley, mint and onion. But it’s freshest taste ever haunts me until today.

Every week, on my farmer’s market, I buy a huge bunch of fresh parsley. Love parsley, always have. Mainly for it’s metallic freshness. A little added to a soup, a salad, pasta imparts its wonderful freshness. I often make parsley pesto, and for some time now tabbuleh.

Recently I was making the salad with the gluten free grains like quinoa or millet groats. This one has got minced zucchini in place of groats. And I tell you – it is perfect!

Enjoy!

xo


PL

porcja na 4 osoby

Składniki:

1 zielona cukinia średniej wielkości
1 żółta cukinia średniej wielkości
2 dojrzałe pomidory średniej wielkości
1 cebula czerwona, średniej wielkości
skórka otarta z jednej cytryny
sok z cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży pęczek zielonej pietruszki
1 mały pęczek mięty
1 owoc granatu – nasiona
garść pistacji

Cukinię zieloną i żółtą drobno siekamy, najlepiej pokroić w malutką kosteczkę o rozmiarach ok. 0,5 cm lub mniejszą. Pomidory kroimy w małą kostkę. Cebulę czerwoną drobno siekamy.

Liście pietruszki i mięty siekamy grubo. Łączymy wszystkie składniki sałaty w dużej misce. Warzywa skrapiamy sokiem z cytryny.

Doprawiamy wszystko skórką z cytryny, solą i pieprzem. Polewamy sałatkę  oliwą i dokładnie mieszamy.

Pistacje wyjmujemy z łupinek, i siekamy na mniejsze kawałki (można rozgnieść w moździerzu).  

Na koniec, do sałatki dodajemy nasiona granatu. Mieszamy i podajemy posypane posiekanymi pistacjami.

EN

for 4 portions

Ingredients:

1 medium size green zucchini
1 medium size yellow squash
2 medium size tomatoes
1 medium size red onion
zest and juice from one organic lemon
salt and pepper
2 tablespoons olive oil
1 big bunch of Italian parsley
1 small bunch of mint
seeds from one medium size pomegranate
a handful of pistachios

Mince green and yellow zucchini into bits 1/5 inch size or smaller. Mince the tomatoes and red onion  into small dice.

Chop coursley the leaves of parsley and mint and put them into the bowl. Add minced zucchini, tomatoes and onion. Season with salt and pepper.

Zest the skin of organic, well washed lemon and add it together with the juice to the chopped vegetables. Pour the olive oil on the salad and mix it thoroughly.

Remove the pistachios from their shells and chop into smaller pieces.

Before serving remove the seeds from pomegranate and add to the salad. Sprinkle  with the chopped pistachios.