KANAPKA Z DUSZONĄ ŁOPATKĄ - PULLED PORK SANDWICH



Wyczytałam ostatnio, że robi się u nas coraz bardziej popularna. Nazywają ją czesana wieprzowina, ale mi się taka nie podoba. Szarpana lub rwana łopatka albo łopatka powoli pieczona to nazwa bardziej adekwatna. Oryginalnie pulled pork.

Niezależnie od nazwy jest to pyszny kawałek mięsa. Soczysty, kruchy i delikatny. Wieprzowina ta jest tak delikatna, że wystarczy dotknąć widelcem by oddzielały się od niej same włókna.

Jeżeli nie robiliście jeszcze tej łopatki, to zróbcie ja choćby ze względu na tę kanapkę. Do tej kanapki upiekłam łopatkę zamarynowaną sosie z papryczek chipotle w sosie pomidorowym, które nadają mięsu ostrego, dymnego posmaku.

W kanapce znajdziecie niesamowite połączenie smaków: łagodne, kremowe awokado, kwaskową kapustę i cebulę oraz ostrą podwędzaną acz delikatną  łopatkę.

Ktoś chętny?

The pulled porki s becoming more and more popular reecently. Just like the pork belly or porchetta, which I still have to make J

I have been preparing it for some time already and just love it. Frankly, I believe my preparation method is fool proof and  for all the time I haven’t changed it quite a bit.

I found out that by stewing the pork shoulder in a cast iron pot over a very low heat on the stove results in the very same effect as if you would slow roasted it in the oven. And it is so much cheaper to use gas than electric heated oven. If you have electric or induction burner use the oven by all means.

For this sandwich I used rye country bread, lightly toasted and combined the pork with shredded red cabbage, avo, lime, red onion and cilantro. Plus pork slow cooked in chipotles in adobo sauce.

Result: hot, smoky, aromatic, sour, creamy, sharp. You would meet all those tasted in one sandwich. Pork delight.

Enjoy,

Lilia, xoxo


Składniki:

1 do 1,5 kg łopatki wieprzowej
sól i pieprz
oliwa
2 łyżki pasty z papryczek chipotle w sosie adobo
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera
2 liście laurowe

Cebule kroimy na duże kawałki. Marchew obieramy i kroimy na kawałki o długości 4 cm. Seler kroimy na kawałki o długości 4 cm.

Na dnie garnka żeliwnego kładziemy cebulę, marchew i seler. Na wierzchu układamy mięso. Dodajemy całe ząbki czosnku i liście laurowe.  Doprawiamy mięso pieprzem i solą i smarujemy mięso pastą z chipotle.

Ustawiamy przykryty garnek na małym ogniu i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3 godziny, obracając mięso co godzinę, aż będzie miękkie i włókna zaczną się same oddzielać.

na 1 porcję kanapki

Składniki:

dwie kromki chleba, podpiekane
pół szklanki wieprzowiny
połowa awokado
½ szklanki czerwonej kapusty, poszatkowanej i doprawionej limonką oraz solą i pieprzem
¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
sok z limonki
szczypior pokrojony w ukośne paseczki
kolendra
jedna łyżka majonezu z pastą z chipotle adobado (wymieszane pół na pół)

Cebulę szatkujemy w piórka, doprawiamy solą. Kapustę szatkujemy na bardzo cienkie paseczki, doprawiamy pieprzem i solą i skrapiamy sokiem z limonki. Kromki chleba tostujemy.

Na talerzu umieszczamy kromkę opieczonego chleba, smarujemy ją połową dojrzałego awokado pokropionego sokiem z limonki i doprawionego pieprzem i solą.

Na awokado układamy czerwoną kapustę a na niej porwaną na wiórki łopatkę. Następnie na wierzchu kładziemy czerwoną cebulę, dodajemy duży kleks majonezu z chipotle i posypujemy  kolendrą.

Przykrywamy kanapkę drugą kromką.

Ingredients:

2 – 2,5 lbs pork shoulder
salt and pepper
oil
2 tablespoons chipotle peppers  in adobo sauce
2 onions
2 cloves garlic
2 carrots
2 stalks celery
2 bay leaves


Cut the onions into large pieces. Peel the carrots and cut into pieces with a length of 2 in. Cut the celeriac or celery into pieces with a length of 2 in.

Pour some oil onto the bottom of a cast iron pan then add the onion, carrot and celery. Put the meat seasoned with salt and pepper and smeared with a big tablespoon of chipotle paste.  Add the garlic cloves and bay leaves to the pot.

Set the covered pot over low heat and cook covered for approx. 3 hours, turning the meat every hour, until it is soft and the meat starts to separate  Cool in a pan.

1 serving

Ingredients:

two slices of bread, toasted
half a cup of pulled pork
half and avocado
½ cup red cabbage, shredded and seasoned with lime and salt and pepper
¼ red onion, cut into slivers
lime juice
spring onions, chopped
cilantro leaves
one tablespoon of mayonnaise mixed with chipotle adobado (mixed half and half)

Cut the the onion into slivers, season with salt and put aside. Shred the cabbage into very thin shreds, season with salt and pepper and sprinkle with lime juice. Toast the bread.

Put a slice of toasted bread on a plate, smear it half a ripe avocado sprinkled with lime juice and seasoned with salt and pepper.

Put the  red cabbage on top of the avo and add the pulled pork. Cover the pork with red onion, add a big dollop of  chipotle mayonnaise and top with cilantro.

Top the sandwich with the other  toasted slice of bread.