Aby poprawić bądź utrzymać
nasze zdrowie, szukamy pożywienia w postaci superfoods we wszystkich możliwych
miejscach. Korzystamy z darów natury z daleka. Modne zrobiły się owoce goji,
acai, kokos, spirulina czy nasiona konopi.
Warto je jeść bo wszystkie one mają mnóstwo
dobroczynnych właściwości, korzystnie wpływających na nasze zdrowie.
Tymczasem lokalnie możemy znaleźć pokarmy należące do najzdrowszych na świecie.
Mniszek lekarski, pokrzywa, rokitnik, siemię lniane, aby nazwać kilka.
Dzisiaj zrobiłam koktajl
z prostych lokalnych super składników:
jabłko, siemię lniane, suszone owoce aronii oraz sok z brzozy i sok z rokitnika,
który wzmocni nas w tym ubogim w świeże składniki okresie.
Jabłek nie muszę
przedstawiać.
Siemię lniane
fantastyczne źródło łatwo przyswajalnych kwasów omega-3. Dodatkowo siemię lniane działa osłaniająco na
żołądek i oczyszcza przewód pokarmowy.
Owoc aronii zawiera więcej
anty-oksydantów niż maliny, owoce goji czy acai. Zawiera 3 razy więcej
antyoksydantów niż jagody.
Sok z brzozy
wspomaga pracę nerek, przez co ułatwia usuwanie złogów z przewodu moczowego i
zapobiega tworzeniu się kamieni. Wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu
zabezpiecza organizm przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Reguluje
również przemianę materii, pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Rokitnik
źródło witaminy C. Kolendra pomaga usuwać z organizmu metale ciężkie.
To improve or maintain our health, looking
for food in the form of superfoods, in all possible places. We use the gifts of
nature from afar. Very popular became goji berries, acai, coconut, spirulina or
hemp seeds. All have plenty of beneficial properties, affecting our health.
Meanwhile, all around us we can find the foods
belonging to the healthiest in the world. Dandelion, nettle, sea buckthorn,
flaxseed, just to name a few.
Today I made a simple cocktail with great
local superfoods: apple, flaxseed, dried chokeberries and birch sap and
sea buckthorn juice, which will strengthen us in this time of the year when we are waiting for the spring bounty.
Apples do not need any introduction, but
according to proverb an apple a day keeps doctors away.
Flaxseed is a fantastic source of easily
absorbable omega-3. In addition, flaxseed protects the stomach and cleanses the
digestive tract.
The aronia berries contain more anti-oxidants than raspberries,
goji berries and acai. It contains 3 times more antioxidants than blueberries. Buckthorne
is also a rich source of vitamin C.
Birch sap supports the work of the
kidneys, facilitating the removal of deposits. It strengthens the immune system, by doing so
protects the body from viral and bacterial infections. It also regulates metabolism
and helps to detoxify the body.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Składniki:
1 łyżka suszonych lub mrożonych owoców aronii
2 łyżki siemienia lnianego
1 duże jabłko
1 i ½ szklanki soku z brzozy
¼ szklanki soku z rokitnika lub cytryny
2 łyżki pietruszki
2 łyżki kolendry
Suszone owoce aronii zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na noc aby zmiękła.
Siemię lniane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc aby zmiękła. Jabłko
kroimy na duże kawałki.
Przekładamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładką masę.
Rozrzedzamy sokiem z brzozy jeżeli jest zbyt gęsty.
Ingredients:
1 tablespoon dried or frozen chokeberry
2 tablespoons of flaxseeds
1 large apple
1 and ½ cup of birch sap
¼ cup of sea buckthorn juice or lemon
2 tablespoons parsley
2 tablespoons coriander
In a small bowl pour hot water over the dried
chokeberries and leave it overnight to soften. In another bowl pour hot water over
the flaxseed and leave it overnight to soften. Cut the apple into large pieces.
Put all the ingredients into a blender and
blend until smooth. You can thin the smoothie with birch sap if too thick.