Nie będę się rozpisywać. Jest to bardzo
wiosenna propozycja, w sam raz na śniadanie Wielkanocne.
Piękne, jasne i świeże
kolory, młode sałaty, jajka i żywy, cytrynowy smak sosu.
Pycha!
Just
a few words. This is a perfect salad for Easter breakfast! However you may have it on any other occasion!
Young,
fresh salads in vibrant colors, eggs and tangy, mustardy vinaigrette.
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
4 jajka
4 łodygi
selera naciowego
4 młode sałaty
rzymskie
1 łyżka
szczypioru
1 łyżka
zielonej pietruszki
kiełki
rzodkiewki
listki
mikro szpinaku
1 łyżka musztardy
skórka
otarta z jednej cytryny
1 łyżka soku
z cytryny
1
łyżeczka nasion czarnego sezamu
1
łyżeczka miodu
sól i pieprz
olej
rzepakowy tłoczony na zimno
Jajka
gotujemy na pół twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.
Seler
naciowy kroimy w plasterki. Siekamy szczypior i pietruszkę.
Sałatę kroimy lub rwiemy na małe
kawałki.
Sałatę,
seler naciowy, listki szpinaku, kiełki rzodkiewki, szczypior i pietruszkę układamy
dekoracyjnie na talerzach. Na środku kładziemy przekrojone jajko.
Przygotowujemy
sos: w słoiczku mieszamy musztardę, miód, skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy
pieprzem i solą, dodajemy nasiona czarnego sezamu i olej i dobrze mieszamy.
Polewamy sosem sałatkę.
For 4 portions
Ingredients:
4 eggs
4 stalks
celery
4 gem
lettuce
1
tablespoon chives
1
tablespoon parsley
radish
sprouts
micro
spinach leaves
1
tablespoon mustard
grated
rind of one lemon
1
tablespoon lemon juice
1
teaspoon black sesame seeds
1
teaspoon honey
salt and
pepper
rapeseed
oil, cold-pressed
Boil the
eggs, cool and peel and cut into halves or quarters.
Cut celery
into slices. Chop the chives and parsley . Tear or cut the lettuce into small
pieces.
Arrange
the lettuce, spinach, celery, radish sprouts, chives and parsley decoratively
on plates. Put two halves of the egg in the middle.
Prepare
the sauce: in a jar mix the mustard, honey, lemon zest and juice. Season with
salt and pepper, add the black sesame seeds and canola oil. Close the jar
tightly and shake vigorously for the
sauce to emulgate. Pour the sauce over
the salad.