SAŁATKA Z JAJKIEM I CYRTYNOWYM SOSEM - EGG SALAD WITH LEMONY VINAIGRETTE



Nie będę się rozpisywać. Jest to bardzo wiosenna propozycja, w sam raz na śniadanie Wielkanocne. 

Piękne, jasne i świeże kolory, młode sałaty, jajka i żywy, cytrynowy smak sosu.

Pycha!

Just a few words. This is a perfect salad for Easter breakfast! However you may have it on any other occasion!

Young, fresh salads in vibrant colors, eggs and tangy, mustardy vinaigrette.

Enjoy!

Lilia, xoxo 

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

4 jajka
4 łodygi selera naciowego
4 młode sałaty rzymskie
1 łyżka szczypioru
1 łyżka zielonej pietruszki
kiełki rzodkiewki
listki mikro szpinaku

1 łyżka musztardy
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka nasion czarnego sezamu
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz
olej rzepakowy tłoczony na zimno

Jajka gotujemy na pół twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki.

Seler naciowy kroimy w plasterki. Siekamy szczypior i pietruszkę.

Sałatę kroimy lub rwiemy na małe kawałki.
Sałatę, seler naciowy, listki szpinaku, kiełki rzodkiewki, szczypior i pietruszkę układamy dekoracyjnie na talerzach. Na środku kładziemy przekrojone jajko.

Przygotowujemy sos: w słoiczku mieszamy musztardę, miód, skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy nasiona czarnego sezamu i olej i dobrze mieszamy. Polewamy sosem sałatkę.

For 4 portions

Ingredients:

4 eggs
4 stalks celery
4 gem lettuce
1 tablespoon chives
1 tablespoon parsley
radish sprouts
micro spinach leaves

1 tablespoon mustard
grated rind of one lemon
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon black sesame seeds
1 teaspoon honey
salt and pepper
rapeseed oil, cold-pressed

Boil the eggs, cool and peel and cut into halves or quarters.

Cut celery into slices. Chop the chives and parsley . Tear or cut the lettuce into small pieces.

Arrange the lettuce, spinach, celery, radish sprouts, chives and parsley decoratively on plates. Put two halves of the egg in the middle.

Prepare the sauce: in a jar mix the mustard, honey, lemon zest and juice. Season with salt and pepper, add the black sesame seeds and canola oil. Close the jar tightly and shake vigorously for the sauce to emulgate. Pour the sauce  over the salad.