To nowa wersja jednego z moich
ulubionych ciast – torta primavera. Starałam się je trochę odchudzić, zamieniłam
cukier na ksylitol, masło jest tylko w kruchym cieście.
Po latach prób (ciasto Margherita było dla mnie zbyt ciężkie)
pozostała jedynie koncepcja przygotowania ciasta, a polega ona na upieczeniu
biszkoptu migdałowego w kruchym cieście posmarowanym dżemem morelowym.
Piekę ciasto w formie o kształcie kwiatu, ale można je wykonać w normalnej
okrągłej tortownicy. Polecam również upieczenie ciasta w formie tarteletek.
This is a new version of one of my favorite desserts – Torta Primavera. I haven’t
made it for quite some time, and suddenly felt it would be perfect for this
Easter.
For it is an Italian Easter cake, Margherita – sponge cake with raisins and
apricot jam baked in a short crust pastry.
I tried to make it healthier, not only did I try to cut on the butter but
replaced the birch sugar in place of regular
sugar.
I bake this cake in a form of a flower, but a regular spring form or tart
form will be perfect.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Składniki:
|
|
kruche ciasto migdałowe
|
|
½ szklanki masła
|
|
½ szklanki mąki
|
|
½ szklanki mielonych
migdałów
|
|
2 żółtka
|
|
szczypta soli
|
|
3 łyżki ksylitolu
|
|
biszkopt migdałowy
4 jaja
2 białka
4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu
wanilii
1 łyżka soku
pomarańczowego
2/3 szklanki
mielonych migdałów
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka skórki
pomarańczowej
1 łyżeczka skórki
cytrynowej
1 łyżka soku
cytrynowego
|
|
4 łyżki dżemu
morelowego
|
|
Składniki mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Formujemy w dysk i wkładamy
do lodówki aby ciasto odpoczęło.
Następnie wykładamy dno i boki tortownicy, nakłuwamy spód widelcem,
schładzamy jeszcze raz w zamrażalniku przez około pół godziny.
Pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st.C, aż ciasto będzie lekko
złote. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy spód przez następne 10
minut. Studzimy ciasto w tortownicy.
Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy z
ksylitolem, wanilią, sokiem pomarańczowym i cytrynowym oraz skórką
otartą z owoców. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i migdały, delikatnie
mieszamy.
Na koniec dodajemy białka w 3 częściach delikatnie mieszając aby białka
nie opadły.
Po ostudzeniu kruchego ciasta, smarujemy spód dżemem morelowym, wylewamy
na wierzch biszkopt i pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 45-50 minut, aż
włożony w ciasto patyczek będzie suchy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
|
Ingredients:
almond shortbread
½ cup butter
½ cup flour
½ cup ground almonds
3 tablespoons of xylitol
pinch of salt
2 egg yolks
almond sponge cake
4 eggs
2 egg whites
4 tablespoons of xylitol
1 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon orange juice
2/3 cup ground almonds
2 tablespoons flour
1 teaspoon of baking powder
pinch of salt
1 teaspoon orange peel
1 teaspoon lemon zest
1 tablespoon lemon juice
4 tablespoons apricot jam
Combine the flour, ground almonds, xylitol, chopped butter
and salt in a bowl and work it with a fork until it forms pea size mixture. Add
the egg yolks (reserve the whites for the sponge) and gather the pastry
together, work it slightly and form into a disk. Wrap it tightly and put in the
fridge for the dough to rest, for half an hour to 2 hours.
Roll the pastry and
line the bottom and sides of a spring form pan. Prick the bottom of the pastry
with a fork, chill again in the freezer for about 30 minutes, bake blind for 20
minutes at 400F until the dough is
lightly golden. Remove the weights and bake for another 10 minutes.
Split the eggs. Whip the whites until stiff put aside.
In another bowl whip the egg yolks with xylitol,
vanilla, orange and lemon juice and zest. Add flour, baking powder and almonds
and salt, stir gently.
At the end add the whipped whites in three portions
gently adding that the whites do not collapse.
After the short crust
pasty has cooled down, spread the apricot jam on the bottom and pour on
top the sponge cake mix.
Put in the oven and bake at 375F for 45-50 minutes, or
until toothpick inserted in cake will come out dry.