sobota, 23 kwietnia 2016

WINEGRET POMIDOROWY - TOMATO VINAIGRETTE



Kiedy pomidorki koktajlowe nie są zbyt dojrzałe, albo mamy ich za dużo i boimy się, że się zepsują, albo mamy części zachowane po wydrążeniu pomidorów, albo po prostu mamy na to ochotę!, zróbmy z nich pomidorowy winegret.

Ten sos jest  po prostu boski! Z dużą ilością oliwy, pachnący ziołami o cierpko słodkim smaku będzie pasować do wielu rzeczy.

Możemy podać go jako sos do makaronu, jako winegret do sałaty z pomidorami, jako dodatek do serów.

When you have the tomatoes that will soon be too ripe, or if you are left with too many and are afraid they will go bad, or we have some tomato pulp on hands, of if we just feel like it! Let’s make tomato vinaigrette.

This divine sauce, with lots of olive oil, fragrant with herbs, sweet and sour in taste will be a perfect addition to many things.

Serve it with the pasta, green salad with tomatoes, or as an addition to cheeses.

Enjoy!

Lilia, xoxo


1/2 szklanki winegretu

Składniki:

1 szklanka dojrzałych pomidorków koktajlowych 
ząbek czosnku w łupince
sól i pieprz
1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
kilka liści bazylii lub tymianku
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Wkładamy wszystkie składniki do rondelka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Usuwamy ząbek czosnku, przekładamy sos  do blendera i miksujemy na gładką masę, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Przechowujemy w lodówce przez tydzień.

1/2 cup of vinaigrette

Ingredients:

1 cup of ripe cherry tomatoes
clove of garlic in skin, crushed
salt and pepper
1 teaspoon agave syrup or honey
a few leaves of basil or thyme
olive oil

Put all the ingredients into a saucepan and cook over low heat until mixture thickens.
Remove the garlic and then transfer the sauce to blender, blend until smooth, pass through a sieve, then add the olive oil and season to taste with salt and pepper.

It keeps refrigerated for one week.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz