niedziela, 14 sierpnia 2016

ZUPA Z CUKINII Z GRILLOWANYMI ROLADKAMI Z CUKINII - ZUCCHINI SOUP WITH GRILLED ZUCCHINI ROULADES



Kiedy połączymy cukinię żółtą i zieloną w jednej zupie otrzymamy jej piękny i delikatny kolor. 

To bardzo prosta zupa o bogatym smaku warzyw, który świetnie się łączy ze świeżością smaku mięty. Zupa została zmiksowana na gładko i podana z roladkami z cukinii żółtej i zielonej,  grillowanymi, o lekko przydymionym smaku.

Zupa akurat na lato, może być podana na ciepło, w temperaturze pokojowej lub jako chłodnik. Chociaż, to już koniec lata… pozostańmy więc może przy zupie ciepłej.

This soup is light, healthy an packed with lots of flavor. Combination of fresh garden vegetables with zucchini and mint is incredible. The yellow and green zucchini used in this soup result in the soup’s beautiful hue.

The soup has been blended and was served with green and yellow zucchini rolls that were grilled over the grilling pan for the interesting, grilled, a little smoky flavor.

Serve it hot, at room temperature or as a gazpacho. Though, the summer is almost over…. Let us stick to the warm one…

Enjoy!

Lilia, xoxo

Na  ok. 8 porcji 

Składniki:

wywar warzywny
8 szklanek wody
1 marchewka
1 por
2 łodygi selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
liść laurowy
1 gałązka tymianku
sól i pieprz

1 cukinia zielona, starta na grubej tarce
1 cukinia żółta, starta na grubej tarce

pół szklanki liści mięty

grillowane roladki z cukinii

1 duża cukinia zielona
1 duża cukinia żółta

sól i pieprz
tymianek, mięta i rozdrobniony ząbek czosnku
olej lub oliwa

zupa

Warzywa czyścimy i kroimy na kawałki. Umieszczamy warzywa w garnku, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i tymianek, doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy do momentu uzyskania miękkości przez warzywa.

Z wywaru usuwamy liść laurowy, tymianek oraz marchewkę a dodajemy cukinię startą na grubej tarce.

Gotujemy zupę  przez około 10 minut, aż cukinia zmięknie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do zupy miętę. Zupę studzimy lekko i miksujemy blenderem.

Podczas gdy zupa się gotuje przygotowujemy roladki:
Cukinię kroimy na szatkownicy na cienkie plastry. Przekładamy do miski, solimy lekko i posypujemy miętą, tymiankiem oraz czosnkiem, i odstawiamy na około pół godziny by zmiękły.

Układamy na sobie plaster cukinii żółtej i zielonej na blacie i zwijamy w ciasny rulon. Powtarzamy czynność z pozostałymi plastrami.

Nadziewamy roladki na patyczki bambusowe.

Grillujemy na średnim ogniu przez 1 minutę z każdej strony.

Zupę można podawać ciepłą, w temperaturze pokojowej lub jako chłodnik.
Wlewamy zupę do miski, na środku układamy kilka grillowanych roladek. Posypujemy ziołami i skrapiamy olejem.

Approx. 8 servings

Ingredients:

8 cups of water
1 carrot
1 leek
2 stalks celery
1 parsley root
1 spring onion
1 clove of garlic
1 bay leaf
1 sprig of thyme
salt and pepper
1 big green zucchini, grated on a coarse grater
1 big yellow zucchini, grated on a coarse grater

half a cup of mint leaves

grilled zucchini rolls

1 green zucchini
1 yellow zucchini

salt and pepper
thyme, mint and clove of Garlic, minced


Clean the vegetables and cut them into pieces. Put the vegetables in the pot, pour over the water, add the bay leaf and thyme, season with salt and pepper and cook until the vegetables get soft.

Remove the bay leaf, thyme and most carrots dnd add the zucchini grated on a coarse grater.

Cook the soup for another 10 minutes until the zucchini is tender. Take off the heat and add the mint.

Blend the soup with a hand held blender.

While the soup is cooking prepare  the rolls:

Cut the zucchini on the mandolinę into thin slices. Put them into a bowl, season with salt and lightly sprinkle with mint, thyme and Garlic. Leave the zucchini  for about half an hour to soften.

Put on a slice of green and yellow zucchini on top of the other and roll up into a tight roll. Repeat with the remaining slices.

Secure with  bamboo sticks or toothpicks.

Grill  them on a pan, over medium heat for 1 minute on each side.

The soup may be served  warm, at room temperature or cold.

Pour the soup into the bowls, put two or three grilled rolls in the middle, pour over some oil and decorate with some herbs.






3 komentarze:

  1. I like this recipe :-) beautiful picture !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, Lilia! I love the velouté consistency of the zucchini soup. The mix of green and yellow zucchini roulades makes it very unique. So different. The vessel and plate you picked as props blend so well with the texture of the whole dish. I love the way to you cook. Simple. Earthy. Have a great rest of the week. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, Elizabeth! Thank you so much! As always, you make my heart sing! Happy that you like it. And good to have you back after holidays :) Xoxo, Lilia

      Usuń