SPAGHETTI Z PULPETAMI Z INDYKA - WHOLEWHEAT SPAGHETTI AND TURKEY MEATBALLS



Jedno z moich ulubionych dań, klopsiki w sosie pomidorowym. Zrobiłam je w zdrowej wersji: z indyka z pełnoziarnistym makaronem.

Nauczyłam się je gotować dawno temu i od tego czasu je uwielbiam. Jest to dobra alternatywa dla spaghetti bolognese.

Podstawowy sposób podania to makaron z pulpetami, ale równie dobrze smakują z samą sałatą, na długiej bułce czy z polentą.

Z przepisu wychodzi spora ilość pulpetów, i jest to dobre danie by podzielić je na porcje i zamrozić.

One of my favorite dishes a classic spaghetti and meatballs. Oh, do I love them, this time I made them a bit healthier – out of the ground turkey and wholewheat pasta.

I lerned how to make’em long time ago, and these have been my favorite ever since. This American-Italian classic is a wonderful alternative to pasta bolognese.

I like serving them with whole wheat spaghetti, but they would be nice with lettuce, on the roll or with nice cheesy polenta.

The portions results in quite a few meatballs, so when not eaten right away these can be divided into portions and frozen for future use.

Enjoy!

Lilia, Xoxo

 Na  ok 36 pulpetów – 8-10 porcji 

Składniki:

pulpety
1 kg mielonej indyka
1 jajko
0,5 szklanki tartej bułki
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz

sos pomidorowy
1,5 litra passaty pomidorowej
1 duża cebula
2  ząbki czosnku
oliwa z oliwek
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz
kilka gałązek bazylii
opcjonalnie: 1 ostra papryczka

spaghetti
paczka spaghetti pełnoziarnistego
starty parmezan
listki bazylii

pulpety

Mielimy mięso na średnią grubość. Tartą bułkę zalewamy 1 szklanką  gorącej wody.

Przekładamy mięso do miski. Do mięsa dodajemy ostudzoną bułkę tartą, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, parmezan i pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.

Z mięsa formujemy kulki o średnicy 3 cm i smażymy na patelni w malej ilości tłuszczu.

Usmażone pulpety przekładamy do sosu pomidorowego i w nim kończymy ich gotowanie.

Podajemy 3-4 pulpety na osobę.

sos pomidorowy

Cebulę siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej cebulę i całe ząbki czosnku, smażymy aż cebula zmięknie i się zeszkli. Dodajemy passatę pomidorową, bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Cukier złamie kwaśny smak pomidorów.

Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do zgęstnienia ok. 30 minut.

Ostudzamy chwilę i miksujemy blenderem. Dodajemy porwane i rozgniecione listki bazylii.

Możemy do gotowania dodać ostrą papryczkę i podawać do makaronu sam sos.

spaghetti and meatballs

W garnku z dużą ilością wrzącej osolonej wody gotujemy makaron al dente. Mieszamy makaron z sosem, wykładamy porcje, na wierzch kładziemy pulpety z sosem. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem bazylii.


For about 36 meatballs - 8-10 servings

Ingredients:

meatballs
2 lb of ground turkey
1 egg
½  cup of breadcrumbs
1 clove of garlic
2 tablespoons of chopped parsley
2 tablespoons of grated Parmesan cheese
salt and pepper

tomato sauce
2 large cans of SanMarzano tomatoes or passata
1 large onion
2 cloves of garlic
olive oil
½ teaspoon sugar
salt and pepper
a few sprigs of basil
optional: 1 hot pepper

one package of whole-wheat spaghetti
grated parmesan cheese
basil leaves

meatballs
Mince the meat to average thickness. Pour 1 cup of hot water over the breadcrumbs.

Put the meat into a bowl. Add the cooled breadcrumbs, egg, minced garlic clove, grated parmigiano and parsley. Season with salt and pepper. Mix everything thoroughly.

Form the balls of  a diameter of 1 inch. Brown in a pan in a small amount of olive oil combined with grapeseed oil.

When browned transfer to the pan with tomato sauce and finish cooking the meatballs in the sauce.

Serve 3-4 of the meatballs per person.

tomato sauce
Chop the onion finely. In a large pot heat the oil, add to the onion and whole garlic cloves and fry until the onion has softened and is translucent. Add the tomatoes or  passata and basil sprigs. Season to taste with salt, pepper and sugar and cook over low heat, covered, until mixture thickens approx. 30 minutes.

When cooled down blits with a hand held blender. Add the crushed and torn basil leaves.
We can add the hot pepper to the cooking sauce.

spaghetti and meatballs
In a saucepan with plenty of boiling salted water cook the pasta until al dente. Mix the pasta with the sauce. Divide the pasta in the bowls, put the meatballs with sauce on top.

Sprinkle with grated Parmesan cheese and garnish with basil leaf.