LETNI MAKARON Z POMIDORAMI I RICOTTA - SUMMER PASTA WITH TOMATOES AND RICOTTA



Uff, ale gorąco. Na taką pogodę danie ekspresowe. Pyszny makaron z sosem ze świeżych pomidorów i ricotty.

Dojrzałe pomidory, kroimy w kostkę i mieszamy z ricottą. Dodajemy gorący makaron, który „gotuje” nasz sos.

Zrobienie tego dania zajmuje nam tyle, co ugotowanie makaronu.

Dobry pomysł?

xo

Proporcja na 1 osobę

Składniki:

1 porcja makaronu wstążki lub penne
sól

1 duży pomidor malinowy
1 łyżka ricotty
1 łyżka startego parmezanu
1 łyżka porwanej bazylii
1 mała garść rukoli
sól
pieprz
1 łyżeczka oliwy

małe listki bazylii i rukoli

Wykonanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją, zgodnie z włoską tradycją woda powinna być słona jak morze. Wrzucamy makaron, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż makaron będzie al dente ok. 7-8 minut.

W międzyczasie blanszujemy pomidory we wrzątku, hartujemy je w zimnej wodzie i obieramy skórkę. Kroimy pomidory w kostkę, dodajemy ricottę, starty parmezan, bazylię i rukolę. Doprawiamy pieprzem, solą i oliwą. Mieszamy dokładnie.

Odcedzamy makaron i gorący wykładamy do miski z ricottą.  Mieszamy i przekładamy na talerze.

Posypujemy listkami bazylii i rukoli. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.