Uff, ale gorąco. Na taką pogodę danie ekspresowe.
Pyszny makaron z sosem ze świeżych pomidorów i ricotty.
Dojrzałe pomidory, kroimy w kostkę i mieszamy
z ricottą. Dodajemy gorący makaron, który „gotuje” nasz sos.
Zrobienie tego dania zajmuje nam tyle,
co ugotowanie makaronu.
Dobry pomysł?
xo
Proporcja na 1 osobę
Składniki:
1 porcja makaronu wstążki lub penne
sól
1 duży
pomidor malinowy
1
łyżka ricotty
1
łyżka startego parmezanu
1
łyżka porwanej bazylii
1 mała
garść rukoli
sól
pieprz
1
łyżeczka oliwy
małe
listki bazylii i rukoli
Wykonanie:
W
dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją, zgodnie z włoską tradycją woda
powinna być słona jak morze. Wrzucamy makaron, zagotowujemy i gotujemy na
małym ogniu aż makaron będzie al dente ok. 7-8 minut.
W
międzyczasie blanszujemy pomidory we wrzątku, hartujemy je w zimnej wodzie i
obieramy skórkę. Kroimy pomidory w kostkę, dodajemy ricottę, starty parmezan,
bazylię i rukolę. Doprawiamy pieprzem, solą i oliwą. Mieszamy dokładnie.
Odcedzamy
makaron i gorący wykładamy do miski z ricottą.
Mieszamy i przekładamy na talerze.
Posypujemy listkami bazylii i rukoli.
Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.