TARTA Z KREMEM Z CZARNEJ PORZECZKI - BLACK CURRANT GANACHE TART



Dzisiaj zrobiłam tarteletki z ganaszem z białej czekolady i czarnej porzeczki. To bardzo dobre połączenie: lekko cierpki smak sosu z czarnych porzeczek cudnie komponuje się z białą słodką czekoladą.

Krem ten jest gęsty, jedwabiście gładki i błyszczący.  No i ten kolor – niesamowity odcień fioletu. Polecam.

xo



Jedną tartę o średnicy 24 cm

Składniki:

1,5 szklanki mąki
0,25 łyżeczki soli
1/2 kostki masła, pokrojonego w kawałki
zimna woda 1 łyżka

2 tabliczki bialej czekolady
1 łyżka musu z czarnej porzeczki (miksujemy 2 łyżki czarnych porzeczek i przecieramy mus przez sito)
1/2 szklanki śmietany

Wykonanie:

Do malaksera wkładamy mąkę, sól oraz masło. Miksujemy do uzyskania ziarnistej struktury, dodajemy wodę i miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę. Formujemy z ciasta dysk, owijamy folią spożywczą  i wkładamy do lodówki aby odpoczęło.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm, wykładamy ciastem  formę na tartę, ponownie schładzamy ciasto  jeszcze raz przez pół godziny. Po wyjęciu z lodówki nakłuwamy spód widelcem. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia, który obciążamy grochem, fasolą lub ceramicznymi ciężarkami. Pieczemy spód „na ślepo” przez 20 minut, a po usunięciu obciążników jeszcze 10-15 minut do osiągnięcia  złotego koloru.

W międzyczasie w misce postawionej nad rondelkiem z gorącą wodą roztapiamy czekoladę pokruszoną na małe kawałki ze śmietaną i sosem z czarnej porzeczki.

Gdy masa się rozgrzeje mieszamy ją dokładnie i wylewamy na ostudzone ciasto. Odstawiamy by masa stężała.