MASŁO ESTRAGONOWE - TARRAGON BUTTER



Do steków, do kurczaka, do łososia czy do grillowanych warzyw. Nie ma lepszego dodatku niż masło estragonowe.

Ma przebogaty smak - lekko kwaśny smak piklowanej cebuli, mocno ziołowe od pietruszki, szczypiorku i estragonu. Do tego masło i dużo pieprzu.

Szczególnie wyśmienicie smakuje do steków. Klasyka.

xo

Składniki:

1 czerwona cebula średniej wielkości
2-3 łyżki octu z białego wina
2 gałązki estragonu
sól i pieprz

4 gałązki estragonu, posiekanego
½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki
½ szklanki posiekanego szczypiorku

½ kostki masła

Wykonanie:
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy z octem i  2 posiekanymi listkami estragonu. Gotujemy aż prawie cały płyn się wygotuje. Doprawiamy cebulę solą i pieprzem

Przekładamy cebulę do moździerza, dodajemy masło i posiekane zioła. Ucieramy, aż składniki się połączą. Doprawiamy ponownie do smaku pieprzem i solą, jeżeli potrzeba. Dodajemy na koniec listki estragonu.

Schładzamy. Podajemy w miseczce lub zawinięte w pergamin.