Do steków, do kurczaka, do łososia czy do grillowanych warzyw. Nie ma
lepszego dodatku niż masło estragonowe.
Ma przebogaty smak - lekko kwaśny smak piklowanej cebuli, mocno ziołowe od
pietruszki, szczypiorku i estragonu. Do tego masło i dużo pieprzu.
Szczególnie wyśmienicie smakuje do steków. Klasyka.
xo
Składniki:
1 czerwona cebula średniej wielkości
2-3 łyżki octu z białego wina
2 gałązki estragonu
sól i pieprz
4 gałązki estragonu, posiekanego
½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki
½ szklanki posiekanego szczypiorku
½ kostki masła
Wykonanie:
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy z octem i 2 posiekanymi listkami estragonu. Gotujemy aż
prawie cały płyn się wygotuje. Doprawiamy cebulę solą i pieprzem
Przekładamy cebulę do moździerza, dodajemy masło i posiekane zioła. Ucieramy, aż
składniki się połączą. Doprawiamy ponownie do smaku pieprzem i solą, jeżeli
potrzeba. Dodajemy na koniec listki estragonu.
Schładzamy. Podajemy w miseczce lub zawinięte w pergamin.