TARTA TATIN Z PAPRYKI - PEPPER TARTE TATIN



Zapragnęłam zrobić tartę tatin z pomidorów. Znowu? Przecież już robiłam. No to może tartę tatin z papryki, zwłaszcza, że kupiłam piękne mini papryczki w różnych kolorach. Więc stanęło na tarcie tatin z papryki. Mimo, że też już robiłam inną jej wersję.

Robię tę tartę w taki sam sposób jak jabłkową tartę tatin: papryka pieczona jest w karmelu. Doprawiłam paprykę pieprzem i solą oraz bazylią.

Jeżeli nie macie małych papryczek, proponuję użyć zwykłą paprykę porwana na mniejsze kawałki.

xo



Na tartę wielkości 24 cm

Składniki:

20 mini papryczek w różnych kolorach lub 5 papryk
sól i pieprz
10 liści bazylii

1 łyżka brązowego cukru
wiórki masła

gotowe ciasto francuskie

Wykonanie:

Pieczemy paprykę:  papryki myjemy, wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się czarne plamki na skórce. Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Po ostudzeniu oczyszczamy papryki usuwając pestki i skórkę. Pozostawiamy papryki w całości.

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na dno 1 łyżkę cukru, na wierzchu posypujemy wiórkami masła. Układamy na dnie papryki pokrywając całe dno tarty. Paprykę doprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy paprykę porwanymi listkami bazylii.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i wycinamy z niego koło o średnicy odpowiadającej tarcie. Przykrywamy paprykę ciastem.

Pieczemy tartę w temperaturze 180 st. C przez 30-35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odwracamy tartę i usuwamy pergamin. Posypujemy listkami bazylii. 


 Podajemy z sałatą doprawioną sosem z oliwy i octu balsamicznego.