Zapragnęłam zrobić tartę tatin z
pomidorów. Znowu? Przecież już robiłam. No to może tartę tatin z papryki, zwłaszcza,
że kupiłam piękne mini papryczki w różnych kolorach. Więc stanęło na tarcie tatin
z papryki. Mimo, że też już robiłam inną jej wersję.
Robię tę tartę w taki sam sposób jak
jabłkową tartę tatin: papryka pieczona jest w karmelu. Doprawiłam paprykę
pieprzem i solą oraz bazylią.
Jeżeli nie macie małych papryczek,
proponuję użyć zwykłą paprykę porwana na mniejsze kawałki.
xo
Na tartę wielkości 24 cm
Składniki:
20
mini papryczek w różnych kolorach lub 5 papryk
sól i
pieprz
10
liści bazylii
1 łyżka
brązowego cukru
wiórki
masła
gotowe
ciasto francuskie
Wykonanie:
Pieczemy paprykę: papryki myjemy, wykładamy na blachę i
pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się czarne plamki na skórce.
Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Po ostudzeniu oczyszczamy
papryki usuwając pestki i skórkę. Pozostawiamy papryki w całości.
Formę do tarty wykładamy papierem do
pieczenia. Wysypujemy na dno 1 łyżkę cukru, na wierzchu posypujemy wiórkami masła.
Układamy na dnie papryki pokrywając całe dno tarty. Paprykę doprawiamy pieprzem
i solą. Posypujemy paprykę porwanymi listkami bazylii.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i
wycinamy z niego koło o średnicy odpowiadającej tarcie. Przykrywamy paprykę ciastem.
Pieczemy tartę w temperaturze 180 st. C przez
30-35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odwracamy tartę i
usuwamy pergamin. Posypujemy listkami bazylii.