tarteletki tatin z paprykową plecionką - tatin tartelette with pepper lattice


Uwielbiam robić te tarteletki. Są piękne, ta plecionka z papryki wygląda wyjątkowo atrakcyjnie. Smakują też wyśmienicie.

Kiedyś piekłam tę tartę po prostu, wykładając dno papryką aż kiedyś wpadłam na pomysł, aby przepleść ze sobą dwa kolory pasków papryki dla jeszcze wiekszej urody tarteletki.

Robię te tarteletki w taki sam sposób jak tartę tatin: papryka pieczona jest w lekkim karmelu. Natomiast na papryki wykładam twaróg a dopiero na twarogu umieszczam ciasto.

Możemy użyć ciasta francuskiego zawsze to szybciej i prościej, ja zrobiłam kruche ciasto z mąki razowej.

Xo, Lilka


Na  8 tarteletek
Składniki:
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
250 g twarogu
1 jajko
sól i pieprz
8 liści bazylii

8 łyżeczek brązowego cukru
8 łyżeczek oleju

kruche ciasto z mąki razowej:
1 szklanka mąki razowej
½ łyżeczki soli
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
1 jajko

Wykonanie:

Z mąki, soli, masła i jajka wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

Pieczemy paprykę:  papryki myjemy, wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się na skórce czarne plamki. Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Po ostudzeniu oczyszczamy papryki usuwając pestki i skórkę. Kroimy paprykę na paski o szerokości 1 cm.

Przygotowujemy twaróg: ser rozdrabniamy, mieszamy go z jajkiem, doprawiamy pieprzem i solą.

Foremki do tarteletek wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na dno 1 łyżeczkę cukru, na wierzch wylewamy olej. Układamy na dnie 3 paski z czerwonej papryki. Przeplatamy je 3 paskami papryki żółtej. Brzegi zawijamy tak aby przykryć papryką cale dno. Paprykę doprawiamy pieprzem i solą.

Na paprykę wykładamy łyżkę masy twarogowej.

Ciasto kruche razowe rozwałkowujemy (ciasto francuskie rozkładamy) i wycinamy z niego 8 kół o średnicy odpowiadającej tarteletkom. Przykrywamy ciastem twaróg.

Pieczemy tarteletki w temperaturze 180 st. C przez 30-35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odwracamy tarteletki i usuwamy pergamin. Podajemy z sałatą doprawioną sosem z oliwy i octu balsamicznego.

Przepis zgŁaszam do akcji psiankowate 2013