Uwielbiam robić te
tarteletki. Są piękne, ta plecionka z papryki wygląda wyjątkowo atrakcyjnie. Smakują też wyśmienicie.
Kiedyś piekłam tę
tartę po prostu, wykładając dno papryką aż kiedyś wpadłam na pomysł, aby przepleść
ze sobą dwa kolory pasków papryki dla jeszcze wiekszej urody tarteletki.
Robię te tarteletki w
taki sam sposób jak tartę tatin: papryka pieczona jest w lekkim karmelu. Natomiast na
papryki wykładam twaróg a dopiero na twarogu umieszczam ciasto.
Możemy użyć ciasta
francuskiego zawsze to szybciej i prościej, ja zrobiłam kruche ciasto z mąki
razowej.
Xo, Lilka
Na 8 tarteletek
Składniki:
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
250 g twarogu
1 jajko
sól i pieprz
8 liści bazylii
8 łyżeczek brązowego cukru
8 łyżeczek oleju
kruche ciasto z mąki razowej:
1 szklanka mąki razowej
½ łyżeczki soli
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
1 jajko
Wykonanie:
Z mąki, soli, masła i jajka wyrabiamy kruche
ciasto. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią
spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.
Pieczemy paprykę: papryki myjemy, wykładamy na blachę i
pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się na skórce czarne plamki.
Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Po ostudzeniu oczyszczamy
papryki usuwając pestki i skórkę. Kroimy paprykę na paski o szerokości 1 cm.
Przygotowujemy twaróg: ser
rozdrabniamy, mieszamy go z jajkiem, doprawiamy pieprzem i solą.
Foremki do tarteletek wykładamy
papierem do pieczenia. Wysypujemy na dno 1 łyżeczkę cukru, na wierzch wylewamy
olej. Układamy na dnie 3 paski z czerwonej papryki. Przeplatamy je 3 paskami
papryki żółtej. Brzegi zawijamy tak aby przykryć papryką cale dno. Paprykę
doprawiamy pieprzem i solą.
Na paprykę wykładamy łyżkę masy
twarogowej.
Ciasto kruche razowe rozwałkowujemy (ciasto
francuskie rozkładamy) i wycinamy z niego 8 kół o średnicy odpowiadającej
tarteletkom. Przykrywamy ciastem twaróg.
Pieczemy tarteletki w temperaturze 180 st. C
przez 30-35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odwracamy tarteletki i
usuwamy pergamin. Podajemy z sałatą doprawioną sosem z oliwy i octu
balsamicznego.
Przepis zgŁaszam do akcji psiankowate 2013
Przepis zgŁaszam do akcji psiankowate 2013