Wszyscy doskonale znają amerykańską
szarlotkę z jabłek – apple pie lub american pie. Oto jej inna wersja - szarlotka
brzoskwiniowa, którą choć raz latem powinniśmy zrobić.
Szarlotkę brzoskwiniową robi się tak
samo jak apple pie z jedną różnicą polegającą na przyprawach. W apple pie zapiekamy
jabłka doprawione cynamonem pomiędzy dwiema warstwami ciasta. W peach pie brzoskwinie
doprawione są delikatnie gałką muszkatołową.
Jest to wspaniałe połączenie słodkie
brzoskwinie i lekko pieprzowy aromat gałki. Rewelacja.
Tradycyjnie podajemy szarlotkę na
ciepło z lodami waniliowymi. Pyszne!
Xo,
Lilka
Składniki:
kruche ciasto
|
1 łyżka cukru pudru
|
2,5 miarki mąki
|
1/4 łyżeczki soli
|
1 kostka masła, pokrojonego na małe
kawałki
|
1 jajko
|
brzoskwinie
|
10 brzoskwiń
|
sok z ½ cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub
kukurydzianej
2 łyżki stewii
gałka muszkatołowa (4-5 pociągnięć
na tarce)
|
Wykonanie:
kruche ciasto:
Do
malaksera wkładamy mąkę, cukier, sól i masło. Miksujemy aż ciasto będzie
przypominać groszek. Dodajemy jajko i miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę.
Formujemy z ciasta 2 dyski, owijamy
szczelnie folią i wkładamy je do lodówki aby ciasto odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy brzoskwinie:
myjemy owoce, przekrajamy je na pół i usuwamy pestkę. Brzoskwinie kroimy na
cienkie plasterki.
Doprawiamy brzoskwinie stewią, sokiem z
cytryny i gałką muszkatołową. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy
dokładnie.
Rozwałkowujemy cienko jeden z dysków ciasta.
Wykładamy nim formę do tarty o średnicy 20 cm, do formy wkładamy brzoskwinie,
równomiernie je rozmieszczając.
Rozwałkowujemy drugi dysk i przykrywamy nim
brzoskwinie. Dociskamy na brzegu aby połączyć dwie warstwy ciasta. Na środku
ciasta robimy nakłucia widelcem aby mogła z niego uchodzić para.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. |
Układamy
tartę na blasze do pieczenia (musimy mieć coś pod spodem bo będzie wyciekał
sok) i wkładamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy
przez 60 minut aż będzie rumiana.
Proponuję
podać ją na gorąco z lodami waniliowymi.
|