szarlotka brzoskwiniowa - peach pie


Wszyscy doskonale znają amerykańską szarlotkę z jabłek – apple pie lub american pie. Oto jej inna wersja - szarlotka brzoskwiniowa, którą choć raz latem powinniśmy zrobić.

Szarlotkę brzoskwiniową robi się tak samo jak apple pie z jedną różnicą polegającą na przyprawach. W apple pie zapiekamy jabłka doprawione cynamonem pomiędzy dwiema warstwami ciasta. W peach pie brzoskwinie doprawione są delikatnie gałką muszkatołową.

Jest to wspaniałe połączenie słodkie brzoskwinie i lekko pieprzowy aromat gałki. Rewelacja.

Tradycyjnie podajemy szarlotkę na ciepło z lodami waniliowymi. Pyszne!

Xo, Lilka


Składniki:

kruche ciasto

1 łyżka cukru pudru
2,5 miarki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 kostka masła, pokrojonego na małe kawałki
1 jajko

brzoskwinie
10 brzoskwiń
sok  z  ½ cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki stewii
gałka muszkatołowa (4-5 pociągnięć na tarce)


Wykonanie:

kruche ciasto:
Do malaksera wkładamy mąkę, cukier, sól i masło. Miksujemy aż ciasto będzie przypominać groszek. Dodajemy jajko i miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę.

Formujemy z ciasta 2 dyski, owijamy szczelnie folią i wkładamy je do lodówki aby ciasto odpoczęło.

W międzyczasie przygotowujemy brzoskwinie: myjemy owoce, przekrajamy je na pół i usuwamy pestkę. Brzoskwinie kroimy na cienkie plasterki.

Doprawiamy brzoskwinie stewią, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy dokładnie.

Rozwałkowujemy cienko jeden z dysków ciasta. Wykładamy nim formę do tarty o średnicy 20 cm, do formy wkładamy brzoskwinie, równomiernie je rozmieszczając.

Rozwałkowujemy drugi dysk i przykrywamy nim brzoskwinie. Dociskamy na brzegu aby połączyć dwie warstwy ciasta. Na środku ciasta robimy nakłucia widelcem aby mogła z niego uchodzić para.

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.

Układamy tartę na blasze do pieczenia (musimy mieć coś pod spodem bo będzie wyciekał sok) i wkładamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut aż będzie rumiana.

Proponuję podać ją na gorąco z lodami waniliowymi.