kurczak pieczony z miętą - chicken roasted with mint

Przy drodze do Poznania od strony Piły, w Suchym Lesie, była budka (nie wiem czy jeszcze tam jest), w której sprzedawali najlepsze kurczaki z rożna na świecie. Był to obowiązkowy punkt postojowy w drodze do i z Poznania.

Właściciele nie chcieli podać przepisu, ale powiedzieli, że kurczaki te były pieczone z dziewięcioma ziołami. Wyczułam wśród nich miętę, która wyróżniała się swoim charakterystycznym aromatem.

Mięta nadaje kurczakowi niesamowicie świeżego smaku. Co za smak i aromat! Bardzo pyszne a zarazem bardzo proste.

Xo, Lilka


Składniki:

1 kurczak 
2 ząbki czosnku
cytryna
sól i pieprz
 1 gałązka tymianku
1 gałązka cząbru
4 liście szałwii
1 gałązka oragano
1 gałązka bazylii
1 gałązka pietruszki
½ szklanki liści mięty

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i lekko osuszamy. Luzujemy skórę na piersi i nogach i pod skórę wkładamy zioła: cząber, tymianek, szałwię, oregano, bazylię, pietruszkę i miętę. Do środka kurczaka wkładamy ząbek czosnku,  Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem.

Układamy w brytfannie, obkładamy dookoła połową cytryny pokrojoną w cząstki i ząbkiem czosnku.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez godzinę.

Podajemy z zieloną sałatą z pomidorami i cukinią przyprawioną sosem cytrynowo-miętowym.