Można to nazwać bardziej ekskluzywną
kanapką z pomidorów – tarta tatin z pomidorów.
Pomidorki koktajlowe w
niej zapieczone mają słodko-kwaśny smak i przykryte są chrupiącym, kruchym ciastem francuskim.
Można to podać ze
struganym serem parmezan lub pecorino. Można podać na sałatce z rukoli z
mozzarellą i pokropione balsamico.
Pycha,
Xo, Lilka
Składniki:
2 szklanki pomidorków
koktajlowych
1 łyżka cukru demerara
sól i pieprz
oliwa
1 gałązka bazylii
ciasto francuskie na bazie
masła
ser pecorino
listki bazylii
Wykonanie:
Pomidorki koktajlowe nacinamy
lekko skórkę, przekładamy pomidorki do miski i zalewamy wrzątkiem. Po chwili
hartujemy pomidorki w zimnej wodzie, obieramy je ze skórki.
W formie do tarty, której
dno zostało wyłożone papierem do pieczenia, układamy pomidorki aż pokryją całe
dno. Pomiędzy liście botwinki wplatamy liście bazylii. Całość posypujemy cukrem
i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy
przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po 30 minutach wyjmujemy z
piekarnika, całość przykrywamy ciastem francuskim.
Po czym ponownie pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż ciasto francuskie będzie rumiane,
około 30 minut.
Po wyjęciu odlewamy soki z
ciasta i gotujemy aż się zredukuje do ½ objętości.
Tartę przekładamy na
paterę pomidorkami do góry. Skrapiamy zredukowanym sosem.
Podajemy posypane
struganym serem pecorino i listkami
bazylii.