tarta tatin z pomidorów - tomato tarte tatin

Można to nazwać bardziej ekskluzywną kanapką z pomidorów – tarta tatin z pomidorów.

Pomidorki koktajlowe w niej zapieczone mają słodko-kwaśny smak i przykryte są  chrupiącym, kruchym ciastem francuskim.

Można to podać ze struganym serem parmezan lub pecorino. Można podać na sałatce z rukoli z mozzarellą i pokropione balsamico.

Pycha,

Xo, Lilka


Składniki:

2 szklanki pomidorków koktajlowych
1 łyżka cukru demerara
sól i pieprz
oliwa
1 gałązka bazylii
ciasto francuskie na bazie masła

ser pecorino
listki bazylii

Wykonanie:

Pomidorki koktajlowe nacinamy lekko skórkę, przekładamy pomidorki do miski i zalewamy wrzątkiem. Po chwili hartujemy pomidorki w zimnej wodzie, obieramy je ze skórki.

W formie do tarty, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia, układamy pomidorki aż pokryją całe dno. Pomiędzy liście botwinki wplatamy liście bazylii. Całość posypujemy cukrem i skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po 30 minutach wyjmujemy z piekarnika, całość przykrywamy ciastem francuskim.

Po czym ponownie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż ciasto francuskie będzie rumiane, około 30 minut.

Po wyjęciu odlewamy soki z ciasta i gotujemy aż się zredukuje do ½ objętości.

Tartę przekładamy na paterę pomidorkami do góry. Skrapiamy zredukowanym sosem.

Podajemy posypane struganym serem pecorino i listkami bazylii.