Zamiast robić pojedyncze mufinki
jagodowe, tym razem postanowiłam upiec je w formie ciasta jagodowego. Jagody i
limonka wyjątkowo dobrze do siebie pasują. Ciasto jest pyszne i mocno
aromatyczne.
Słodki, delikatny smak wanilii i
białej czekolady pięknie skontrapunktowany jest mocnym smakiem limonki i jagód.
Proponuję jagody zamrozić przed włożeniem ich do ciasta.
Również byłoby świetne upieczone w
formie mufinek, polane lukrem limonkowym.
Xo, Lilka
1
ciasto o średnicy 24 cm
Składniki:
2 szklanki
mąki
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
2 jajka
1/2 szklanki
cukru
½ szklanki
oleju
1 łyżeczka
wanilii
1 szklanka
mrożonych jagód
½ tabliczki
posiekanej białej czekolady
skórka i sok
z dwóch limonek
krem
1 szklanka
jagód
1/2 tabliczki
białej czekolady
lukier
1 limonka
½ szklanki
cukru pudru
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W misce przesiewamy: mąkę, proszek do
pieczenia i sól.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka.
Dodajemy cukier, olej, maślankę, skórkę i sok z limonki oraz wanilię. Miksujemy - mokre składniki będą
wyglądać jak majonez.
Dodajemy jajka do suchych składników i
mieszamy bardzo delikatnie do ich połączenia. Dodajemy limonki i czekoladę,
mieszamy. Nie mieszamy zbyt mocno aby ciasto nie było twarde.
Nakładamy masę do tortownicy o
średnicy 24 cm. Pieczemy w piekarniku przez 35 - 40
minut.
W międzyczasie, w garnku zagotowujemy
1 szklankę jagód, dodajemy białą czekoladę i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do
ostygnięcia.
Po ostudzeniu przekrajamy ciasto na
pół, i przekładamy kremem z jagód i białej czekolady. Polewamy ciasto lukrem
zrobionym z cukru pudru i soku z limonki. Pycha.