torcik jagodowy - blueberry torte




Zamiast robić pojedyncze mufinki jagodowe, tym razem postanowiłam upiec je w formie ciasta jagodowego. Jagody i limonka wyjątkowo dobrze do siebie pasują. Ciasto jest pyszne i mocno aromatyczne.

Słodki, delikatny smak wanilii i białej czekolady pięknie skontrapunktowany jest mocnym smakiem limonki i jagód. Proponuję jagody zamrozić przed włożeniem ich do ciasta.

Również byłoby świetne upieczone w formie mufinek, polane lukrem limonkowym.

Xo, Lilka



1 ciasto o średnicy 24 cm
Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 łyżeczka wanilii
1 szklanka mrożonych jagód
½ tabliczki posiekanej białej czekolady
skórka i sok z dwóch limonek

krem
1 szklanka jagód
1/2 tabliczki białej czekolady

lukier
1 limonka
½ szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy cukier, olej, maślankę, skórkę i sok z limonki  oraz wanilię. Miksujemy - mokre składniki będą wyglądać jak majonez.

Dodajemy jajka do suchych składników i mieszamy bardzo delikatnie do ich połączenia. Dodajemy limonki i czekoladę, mieszamy. Nie mieszamy zbyt mocno aby ciasto nie było twarde.

Nakładamy masę do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w piekarniku przez 35 - 40 minut.

W międzyczasie, w garnku zagotowujemy 1 szklankę jagód, dodajemy białą czekoladę i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia.

Po ostudzeniu przekrajamy ciasto na pół, i przekładamy kremem z jagód i białej czekolady. Polewamy ciasto lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z limonki. Pycha.