ogórki małosolne - soured cucumbers


W końcu pojawiły się w ogrodzie piękne ogórki, w sam raz na małosolne. W moim rodzinnym domu moja Mama zawsze przygotowuje dużo słoików z ogórkami, i kiszonymi i konserwowymi.

Mama ma swój, według mnie, genialny sposób na ogórki kiszone i małosolne. Nie spotkałam się z ogórkami robionymi w podobny sposób. Tajemnicą jest seler, który Mama dodaje do zaprawy.

Seler nadaje ogórkom dodatkowego, lekko winnego smaku. Przygotowane w ten sposób są niesamowite. Może warto spróbować tego smaku?

Xo, Lilka





 

Składniki:

ogórki gruntowe
czosnek
koper
liście selera
sól i woda, w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody

Wykonanie:

Układamy ogórki w słoiku, dodajemy ząbki czosnku, koper i jedną gałązkę selera. Zalewamy wszystko przegotowaną wodą z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Odstawiamy, możemy jeść już następnego dnia.