W końcu pojawiły się w ogrodzie piękne
ogórki, w sam raz na małosolne. W moim rodzinnym domu moja Mama zawsze przygotowuje dużo słoików z
ogórkami, i kiszonymi i konserwowymi.
Mama ma swój, według mnie, genialny sposób na ogórki kiszone
i małosolne. Nie spotkałam się z ogórkami robionymi w podobny sposób. Tajemnicą
jest seler, który Mama dodaje do zaprawy.
Seler nadaje ogórkom dodatkowego, lekko
winnego smaku. Przygotowane w ten sposób są niesamowite. Może warto spróbować
tego smaku?
Xo, Lilka
Składniki:
ogórki gruntowe
czosnek
koper
liście selera
sól i woda, w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody
Wykonanie:
Układamy
ogórki w słoiku, dodajemy ząbki czosnku, koper i jedną gałązkę selera. Zalewamy
wszystko przegotowaną wodą z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Odstawiamy,
możemy jeść już następnego dnia.