sałatka z buraków z zapiekaną cukinią i kozim serem - beetroot and baked zucchini and goat cheese salad


Praca dla francuskich korporacji też miała swoje momenty. To dzięki temu miałam okazję bywać w Paryżu i jadać w świetnych restauracjach.

Pewnego razu zostaliśmy zaproszeni na rejs barką po Sekwanie, podczas którego podziwialiśmy Paryż i próbowaliśmy pysznego jedzenia. Zrobiłam sobie notatki i rysunki z prawie wszystkiego, co nam podano. 

Jedną z zakąsek podczas tego wieczoru były roladki z cukinii nadziewane kozim serem i orzechami laskowymi. Roladki te starałam się odtworzyć dzisiaj  w nieco zmienionej wersji, ale smak jest bardzo podobny. 

Xo, Lilka


Składniki:

2 cukinie średniej wielkości
1 pęczek małych listków botwinki
100 g koziego serka
sól i pieprz
oliwa

kruszonka z orzechów laskowych (przepis w blogu) lub pokruszone orzechy laskowe

do podania
sałata dębolistna i rukola
4 buraki gotowane, obrane ze skórki
sok z cytryny
oliwa
sól i pieprz

Wykonanie:

Cukinie kroimy na mandolinie na cienkie plastry. Plastry cukinii solimy i odstawiamy aby zmiękły.

Odciskamy z cukinii wodę, każdy plaster smarujemy kozim serem, na wierzchu układamy kilka listków botwinki, doprawiamy pieprzem i solą i zwijamy plaster w rulon.

Układamy ruloniki w żaroodpornym naczyniu, posypujemy z wierzchu kruszonką z orzechów laskowych lub samymi pokruszonymi orzechami laskowymi.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Buraki kroimy na mandolinie w cienkie plasterki.

Na talerzu układamy plasterki buraka i liście sałaty i szpinaku. Doprawiamy wszystko wymieszaną oliwą z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na wierzchu układamy po cztery ruloniki cukinii i podajemy.