Praca dla francuskich korporacji też
miała swoje momenty. To dzięki temu miałam okazję bywać w Paryżu i jadać w
świetnych restauracjach.
Pewnego razu zostaliśmy zaproszeni na
rejs barką po Sekwanie, podczas którego podziwialiśmy Paryż i próbowaliśmy
pysznego jedzenia. Zrobiłam sobie notatki i rysunki z prawie wszystkiego, co nam podano.
Jedną z zakąsek podczas tego wieczoru były roladki z cukinii
nadziewane kozim serem i orzechami laskowymi. Roladki te starałam się odtworzyć
dzisiaj w nieco zmienionej wersji, ale smak jest bardzo podobny.
Xo, Lilka
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
1 pęczek małych listków botwinki
100 g koziego serka
sól i pieprz
oliwa
kruszonka z orzechów laskowych (przepis w blogu) lub pokruszone orzechy laskowe
do podania
sałata dębolistna i rukola
4 buraki gotowane, obrane ze skórki
sok z cytryny
oliwa
sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinie
kroimy na mandolinie na cienkie plastry. Plastry cukinii solimy i odstawiamy
aby zmiękły.
Odciskamy
z cukinii wodę, każdy plaster smarujemy kozim serem, na wierzchu układamy kilka
listków botwinki, doprawiamy pieprzem i solą i zwijamy plaster w rulon.
Układamy
ruloniki w żaroodpornym naczyniu, posypujemy z wierzchu kruszonką z orzechów
laskowych lub samymi pokruszonymi orzechami laskowymi.
Pieczemy
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Buraki
kroimy na mandolinie w cienkie plasterki.
Na
talerzu układamy plasterki buraka i liście sałaty i szpinaku. Doprawiamy wszystko
wymieszaną oliwą z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Na
wierzchu układamy po cztery ruloniki cukinii i podajemy.