Ostatni chyba wyrób z truskawek w tym
sezonie – sorbet truskawkowy.
Jeżeli mamy sos truskawkowy lub inny sos owocowy, łatwo możemy przerobić go na sorbet, który nie jest niczym innym niż
zmrożonym sosem owocowym.
Warto przygotować trochę sorbetu ze
świeżych truskawek, aby móc cieszyć się nim jeszcze teraz i smakiem lata kiedy nadejdą jesienne
mgły.
Xo, Lilka
Składniki:
|
0,5
kg świeżych lub mrożonych truskawek
|
świeżo
zmielony pieprz- 4 obroty młynka
|
4
łyżki cukru
|
Wykonanie:
Truskawki
miksujemy i przekładamy do garnka (mrożone przed miksowaniem lekko
rozmrażamy).
Dodajemy
pieprz i cukier. Zagotowujemy a następnie przecieramy przez sito.
Przekładamy
z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji
gęstego syropu.
Studzimy
syrop i wkładamy do zamrażarki. Kiedy sos zmrozi się lekko, przekładamy go do
miksera i miksujemy przez kilka minut aby rozbić kryształki lodu.
Przekładamy
ponownie do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce.
|