sorbet truskawkowy - strawberry sorbet





Ostatni chyba wyrób z truskawek w tym sezonie – sorbet truskawkowy.

Jeżeli mamy sos truskawkowy lub inny sos owocowy, łatwo możemy przerobić go na sorbet, który nie jest niczym innym niż zmrożonym sosem owocowym.

Warto przygotować trochę sorbetu ze świeżych truskawek, aby móc cieszyć się nim jeszcze teraz i smakiem lata kiedy nadejdą jesienne mgły.

Xo, Lilka

Składniki:

0,5 kg świeżych lub mrożonych truskawek
świeżo zmielony pieprz- 4 obroty młynka
4 łyżki cukru

Wykonanie:

Truskawki miksujemy i przekładamy do garnka (mrożone przed miksowaniem lekko rozmrażamy).

Dodajemy pieprz i cukier. Zagotowujemy a następnie przecieramy przez sito.

Przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

Studzimy syrop i wkładamy do zamrażarki. Kiedy sos zmrozi się lekko, przekładamy go do miksera i miksujemy przez kilka minut aby rozbić kryształki lodu.

Przekładamy ponownie do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce.