Jeszcze jedno wspomnienie z Sycylii - granita, czyli mrożony sok owocowy. Bardzo tam popularna, co parę
kroków, w każdym mieście Sycylii, możemy
spotkać bary z granitą.
Zmrożony sok owocowy, granita ma konsystencję mokrego śniegu i jest najlepszym sposobem na ochłodę.
Najbardziej popularna granita to granita cytrynowa. Również piękna ze względu na kolor i pyszna jest granita pistacjowa. Można spotkać tyle odmian granity, że nie wiadomo na co się zdecydować.
Najbardziej popularna granita to granita cytrynowa. Również piękna ze względu na kolor i pyszna jest granita pistacjowa. Można spotkać tyle odmian granity, że nie wiadomo na co się zdecydować.
Ja zrobilam granitę z herbatki
tymiankowej doprawionej cytryną i posłodzonej miodem. Wspaniały cytrynowo
ziołowy smak jest bardzo orzeźwiający. Idalna ochłoda na upalne dni.
Xo, Lilka
Składniki:
|
garść
świeżego tymianku
|
skórka
i sok z 1/2 cytryny
|
2
łyżki miodu
woda
|
Wykonanie:
Zagotowujemy
wodę w garnku, dodajemy tymianek i gotujemy 5 minut. Zestawiamy herbatkę z
ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy
skórkę, sok z cytryny i miód. Doprawiamy do smaku.
Studzimy
herbatkę, przecedzamy i wkładamy do zamrażarki. Kiedy herbata zmrozi się lekko, widelcem
zdrapujemy zamarznięte kryształki i tak powtarzamy co jakiś czas aby lód się
nie zbrylił. Granita powinna mieś konsystencję mokrego śniegu.
Przekładamy
ponownie do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce.
|