mrożony sok owocowy lub herbatka z sycylii - granita - frozen juice or tisane from sicily


Jeszcze jedno wspomnienie z Sycylii - granita, czyli mrożony sok owocowy. Bardzo tam popularna, co parę kroków, w każdym mieście Sycylii, możemy spotkać bary z granitą.

Zmrożony sok owocowy, granita ma konsystencję mokrego śniegu i jest najlepszym sposobem na ochłodę.

Najbardziej popularna granita to granita cytrynowa. Również piękna ze względu na kolor i pyszna jest granita pistacjowa. Można spotkać tyle odmian granity, że nie wiadomo na co się zdecydować. 

Ja zrobilam granitę z herbatki tymiankowej doprawionej cytryną i posłodzonej miodem. Wspaniały cytrynowo ziołowy smak jest bardzo orzeźwiający. Idalna ochłoda na upalne dni.

Xo, Lilka

 
 


Składniki:

garść świeżego tymianku
skórka i sok z 1/2 cytryny
2 łyżki miodu
woda

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy tymianek i gotujemy 5 minut. Zestawiamy herbatkę z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Dodajemy skórkę, sok z cytryny i miód. Doprawiamy do smaku.

Studzimy herbatkę, przecedzamy i wkładamy do zamrażarki. Kiedy herbata zmrozi się lekko, widelcem zdrapujemy zamarznięte kryształki i tak powtarzamy co jakiś czas aby lód się nie zbrylił. Granita powinna mieś konsystencję mokrego śniegu.

Przekładamy ponownie do pojemnika. Przechowujemy w zamrażarce.