Tym razem chcieliśmy wypróbować kurczaka w bardziej egzotycznym wydaniu. Przygotowałam więc kurczaka zagrodowego pieczonego w czerwonym tajskim curry.
Bardzo ciekawy sposób, kurczak ma
wyrazisty smak, jest lekko ostry, pachnie mocno kurkumą i ma wspaniały kolor.
Polecam podać go z surówką z kapusty –
coleslaw - z sosem sojowym.
Xo, Lilka
Składniki:
1 kurczak z zagrodowy
2 łyżki oleju
2 łyżki
czerwonej pasty curry
sól i pieprz
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i lekko osuszamy.
Układamy go na desce piersią do dołu. Wykrajamy grzbiet (z grzbietu można
ugotować rosół). Odwracamy kurczaka i rozpłaszczamy w okolicy mostka.
Smarujemy całego kurczaka pastą z czerwonego curry wymieszaną z olejem.
Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem.
Układamy w brytfannie i pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.