kurczak zagrodowy z czerwonym curry - free range chicken roasted with thai red curry spices


Tym razem chcieliśmy wypróbować kurczaka w bardziej egzotycznym wydaniu. Przygotowałam więc kurczaka zagrodowego pieczonego w czerwonym tajskim curry.

Bardzo ciekawy sposób, kurczak ma wyrazisty smak, jest lekko ostry, pachnie mocno  kurkumą i ma wspaniały kolor.

Polecam podać go z surówką z kapusty – coleslaw - z sosem sojowym.

Xo, Lilka


 Składniki:

1 kurczak z zagrodowy
2 łyżki oleju
2 łyżki czerwonej pasty curry
sól i pieprz

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i lekko osuszamy. Układamy go na desce piersią do dołu. Wykrajamy grzbiet (z grzbietu można ugotować rosół). Odwracamy kurczaka i rozpłaszczamy w okolicy mostka.

Smarujemy całego kurczaka  pastą z czerwonego curry wymieszaną z olejem. Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem. 

Układamy w brytfannie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę.